Negociació en curs

Maragall dona gairebé per fet que ERC no recolzarà el pressupost de Colau per al 2022

  • El grup republicà, que va recolzar els comptes els dos primers anys del mandat, afirma que els del 2022 no aprofiten els recursos «excepcionals» per transformar Barcelona

  • Denuncia incompliments dels acords anteriors i considera que el projecte per a l’any vinent desaprofita una oportunitat i es limita a elevar la despesa en els mateixos conceptes

Maragall dona gairebé per fet que ERC no recolzarà el pressupost de Colau per al 2022

Jordi Cotrina

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Ernest Maragall, cap de files d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, ha afirmat aquest dijous que ara, unes setmanes abans que arribi la votació final dels pressupostos de la ciutat per al 2022, al desembre, el seu grup té una posició «clara i sòlida» una vegada ha conegut en detall les seves característiques: «Si votéssim avui, no hi votaríem a favor. Estem dient amb tota claredat que no podem votar aquest pressupost. No és que intentem millorar-ne el 5%. Es tracta d’assumir l’excepcionalitat del moment». Per a ERC, el projecte suposa «més diners, menys ciutat».

Maragall ha comparegut davant els mitjans de comunicació per carregar contra el projecte dels comptes municipals del govern de Barcelona en Comú i el PSC per a l’any que ve, que compta amb el volum de recursos més gran de la història del consistori, amb 3.400 milions (ja hi va haver rècord el 2021, amb uns comptes de 3.200 milions).  Segons la seva opinió, el pla del govern no aprofita aquesta xifra per a la transformació. Una xifra que Maragall recalca que no es repetirà, perquè conté 400 milions d’euros que probablement no arribin l’any següent: 100 per endeutament, 150 dels fons Next Generation (que estan per confirmar encara) i 150 més que provenen d’una aportació especialment elevada de l’Estat atès el context pandèmic.

«El pressupost es nega a contemplar les cinc transformacions que la ciutat necessita», ha dit el president del primer grup de l’oposició abans d’esmentar-les: «Canvi de model econòmic per dependre menys del turisme; grans projectes urbanístics pendents i vivenda; transició energètica i rehabilitació; bon govern de problemes com la seguretat el civisme i la neteja, i la mobilitat, la congestió, l’ús de l’espai públic».

«Si ara gastem això simplement en despesa continuista, tres quarts del mateix, no enfoquem correctament els reptes de la ciutat. Anys enrere dèiem que això feia la dreta: posar diners als problemes. No serveix per al futur», ha afirmat el cap de files d’ERC, que no ha donat del tot per perduda l’opció que el grup canviï el vot, però ha advertit que aquesta vegada no n’hi haurà prou amb canvis en algunes partides.

El tercer any

A Maragall li han preguntat si ERC es manifesta en aquests termes mirant de reüll a les eleccions del 2023, una data que (tots els partits amb presència a l’ajuntament i alguns que no hi estan ho han posat en evidència) sembla estar molt, molt a prop. Esquerra ha pactat pràcticament totes les decisions rellevants de l’ajuntament en aquest mandat, superant amb notable resignació el cop emocional que va suposar per al partit quedar-se sense l’alcaldia de Barcelona malgrat guanyar les eleccions, una cosa sense precedents, que va ser possible per la maniobra de Manuel Valls d’entregar vots a Barcelona en Comú perquè la vara de comandament recaigués en Colau i no en l’independentista Maragall.

Però setmanes enrere va anunciar que d’ara endavant l’idil·li es frenaria una mica. Una cosa és donar suport a l’estabilitat i l’altra aparèixer com a soci permanent, van venir a dir els republicans. Quant als pressupostos, els republicans es van convertir el 2019 i 2020 en els socis decisius perquè Colau pogués aprovar per primera vegada pressupostos per la via ordinària, guanyant la votació. Maragall insisteix que els motius del seu ‘no’ «sòlid» als comptes del 2022 no són electorals sinó l’escassa ambició del projecte i l’«incompliment» per part de l’alcaldessa dels acords que es van tancar els dos anys anteriors: «No podem tornar a caure en la bona fe».

Notícies relacionades

Referent a això, el regidor d’ERC que s’encarrega de les qüestions econòmiques, Jordi Castellana, ha recordat alguns exemples: diu que no hi ha hagut avenços en la taxa Amazon que es va pactar explorar per a les plataformes de comerç electrònic; afirma que no s’ha donat destí a 50 milions d’euros pactats per a vivenda assequible, i assenyala la reforma pendent de la Rambla com un altre incompliment. «Hem pactat dos pressupostos en aquest mandat, els més expansius. I les propostes han tingut un element comú: la transformació. Això falla ara», ha resumit Castellana.

«Setmanes per treballar»

«Queden setmanes per treballar però la nostra posició és clara i sòlida, no és qüestió de petita negociació. Barcelona està preparada per ser la millor ciutat possible i aquest govern renuncia a intentar que ho sigui». En el cas que ERC acabi votant en contra dels comptes i que Colau no trobi cap més soci que li doni els tres vots que li falten per a la majoria absoluta, tindria dues vies per tirar-los endavant que ja va fer servir en el mandat anterior: prorrogar-los o presentar una qüestió de confiança associada a un projecte, que rebria el vistiplau si l’oposició no aconseguís en el període d’un mes sumar la majoria necessària per elegir un altre alcalde.