Relleu al capdavant de la institució

David Bondia serà el nou Síndic de Greuges de Barcelona

  • El candidat té assegurat el recolzament de Barcelona en Comú, el PSC, ERC i Junts per ser elegit en el ple del 29 de setembre

  • Ciutadans, BCN pel Canvi i PP es resisteixen a recolzar el nou defensor de la ciutadania, que podria no ser designat per unanimitat

David Bondia serà el nou Síndic de Greuges de Barcelona

Jordi Otix

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Barcelona tindrà la setmana que ve un nou Síndic de Greuges. Serà David Bondia, i és una cosa que no va estar clara fins aquest dilluns a la nit, quan es va desbloquejar la peça que faltava per a un puzle que hauria d’haver-se completat al juliol. La falta d’acord entre l’elecció de Bondia, que tenia a principis d’estiu el recolzament de Barcelona en Comú i ERC, i la de Ramon Nicolau, a qui recolzava el PSC i Barcelona pel Canvi, va obligar a ajornar la designació fins ara.

La peça clau al final va ser la de Junts, que aquest dilluns a última hora es va decantar per Bondia, amb l’argument que era el més votat. Fonts coneixedores de la cuina d’aquest assumpte afirmen que el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, va intervenir d’alguna manera en favor del que serà finalment el nou defensor dels barcelonins, cosa que va pesar en la posició final dels postconvergents. Quant al PSC, tant els socialistes com els comuns havien acordat que com a socis del govern d’Ada Colau votarien l’aspirant amb més recolzament.

Junta de portaveus

La decisió s’ha desbloquejat en la reunió de la junta de portaveus d’aquest dimarts, en què ha quedat clar que tant Bcomú com el PSC, ERC i Junts votaran Bondia. En realitat, si es manté la tradició, aquesta majoria s’hauria de convertir en unanimitat en la votació final, que es produirà en el ple de dimecres vinent, 29 de setembre. Bondia serà llavors formalment elegit com a substitut de Maria Assumpció Vilà, que ha hagut de prolongar un parell de mesos el seu mandat. No obstant, no és clar, en vista de la junta de portaveus d’aquest dimarts, que això passi, davant els recels que la seva figura suscita en el PP, Barcelona pel Canvi i Ciutadans. Cap dels grups ha confirmat el vot favorable, i fonts d’alguns s’inclinen per ara per votar en contra de Bondia.

Ciutadans és, segons testimonis de la reunió, el que més rebuig ha mostrat per l’elecció de Bondia, tot i que és més previsible que una abstenció que un vot en contra per la seva banda. Si es registren abstencions no serà una novetat: la CUP es va abstenir en la reelecció de Vilà. Si hi ha vots negatius, sí que seria la primera vegada.

Notícies relacionades

Bondia és professor de Dret Internacional de la UB i president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya. Va optar al càrrec de síndic sense èxit el 2016. El finalista Nicolau té un llarg recorregut com a gestor de serveis socials, a l’ajuntament i la Generalitat, i és exregidor del PSC a la capital catalana. A Bondia alguns grups li retreuen vincles independentistes. A Nicolau se’l considerava el candidat dels socialistes catalans, cosa que és lògic atesa la seva vinculació prèvia.

Votació no vinculant

L’elecció de la figura del Síndic de Greuges de Barcelona s’inicia amb una part no vinculant que consta d’una votació popular i la defensa d’un aspirant per part d’entitats. Bondia va guanyar en vots, 1.414 contra els 410 de Nicolau, que es va imposar en adhesions d’entitats: 73, per sobre de les 57 de Bondia.