actuació policial

Els Mossos investiguen els cops de la Brimo a una parella a Sants

  • Els sindicats policials demanen més mitjans per combatre joves violents en els ‘botellons’

  • Un home denuncia haver rebut un cop al cap i una embarassada afirma que la va empènyer

3
Es llegeix en minuts

Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació interna per una actuació de la Brigada Mòbil (Brimo) davant una parella dissabte a la matinada, durant l’última nit de les festes del barri barceloní de Sants, han informat fonts de la policia catalana.

Les mateixes fonts han destacat que obren sempre investigació interna en casos com aquest per protocol, per avaluar i revisar l’actuació i determinar el que correspongui», com ha avançat Betevé. En concret, s’està revisant l’actuació policial amb una parella que era a la plaça Joan Pelegrí, durant la qual l’home va rebre un cop al cap i la dona, que va retreure als agents la seva actuació, va caure en uns arbustos al ser empesa amb un escut policial, malgrat informar que estava embarassada.

L’home, que no va rebre atenció mèdica de forma immediata, va quedar detingut per presumptament atemptar contra l’autoritat, i la dona va ser denunciada administrativament per faltar al respecte als agents, han explicat les mateixes fonts.

L’última nit de les festes de Sants es va saldar amb sis agents dels Mossos i diversos assistents amb ferides lleus, en un dispositiu durant el qual alguns assistents van llançar objectes als policies, que van dispersar les persones aglomerades a la zona. 

Atacs als agents

Sindicats dels Mossos d’Esquadra han demanat més mitjans contra els ‘botellons’ multitudinaris i han denunciat l’agressivitat contra els policies, el que atribueixen al fet que en els últims anys s’ha «desautoritzat» els agents i s’han «blanquejat» els atacs a les forces de seguretat.

Milers de persones han participat en els últims dies en ‘botellons’ multitudinaris a diversos punts de Catalunya, especialment a Barcelona, coincidint amb la festa major de Gràcia i després de Sants, que han acabat amb enfrontaments amb la policia quan els agents intentaven donar per finalitzades les concentracions, que infringeixen les restriccions pel coronavirus.

Precisament, l’Ajuntament de Barcelona ha proposat buscar «espais de descompressió» nocturns per evitar «explosions d’incivisme» com les que hi ha hagut aquest cap de setmana a la festa major de Sants, segons ha explicat el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle.

En declaracions a Efe, el portaveu del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), David Miquel, ha advertit que aquesta situació no és nova, ja que els ‘botellons’ han anat creixent en els últims anys davant la «permissivitat» d’aquesta activitat, que malgrat estar prohibida en les ordenances municipals s’ha tolerat a moltes localitats.

Amb la pandèmia del coronavirus i el tancament dels locals d’oci nocturn, els ‘botellons’ han passat a ser més multitudinaris, per la qual cosa els sindicats policials reclamen més prevenció i més mitjans per afrontar aquest fenomen.

Miquel ha denunciat que quan els agents acudeixen a dissoldre els ‘botellons’, les reaccions són cada vegada més agressives, en un context en què en els últims anys algunes actituds «bonistes» per part d’alguns governants ha provocat que atacar els policies amb prou feines es castigui. Per aquest motiu, ha demanat que els Mossos disposin de més efectius i més mitjans i que qui ataqui un policia tingui un càstig prou important com per tenir un efecte dissuasori.

Resistència «enquistada»

En la mateixa línia, el portaveu de SAP-Fepol, Toni Castejón, ha advertit, en declaracions a Efe, que aquesta problemàtica està «enquistada» i que s’ha demostrat que el model que s’ha aplicat fins al moment, que segons el seu parer passava per «no fer res» contra els ‘botellons’, «no funciona».

Castejón ha demanat més recursos per a la policia i ha apuntat que quan els Mossos intervenen per dissoldre un ‘botellon’, el contagi del coronavirus ja es pot haver produït, perquè fa hores que els joves estan junts consumint alcohol al carrer, sense distància ni mascareta, i que a més la seva reacció contra la policia és en ocasions violenta.

Notícies relacionades

Davant aquesta situació, ha defensat que es portin a terme mesures preventives, com per exemple estudiar la viabilitat de reobrir l’oci nocturn i dotar de més mitjans els agents, especialment pensant de cara a les festes de la Mercè de Barcelona, el 23 de setembre.

També el sindicat USPAC ha exigit que es faci front d’«immediat» a la «violència» contra els policies en els ‘botellons’, per evitar que creixi el «sentiment d’impunitat» de certs grups, segons asseguren en un comunicat.