BALANÇ MUNICIPAL

L’Ajuntament de Barcelona considera que les festes de Gràcia s’han celebrat «de manera molt controlada»

  • Malgrat les imatges de freqüentats ‘botellons’ nocturns, el consistori barceloní celebra que després de la celebració simbòlica del 2020, aquest estiu la cultura popular hagi pogut tornar als carrers «amb plena seguretat»

  •  «En general, totes les persones que han assistit a les activitats organitzades han sigut molt conscients de la normativa i de la situació, respectant en tot moment les indicacions de l’organització», valora el consistori

Una de las calles decoradas del barrio de Gracia durante sus fiestas

Una de las calles decoradas del barrio de Gracia durante sus fiestas / Manu Mitru (EPC)

2
Es llegeix en minuts

Tot depèn des d’on es miri; i de cap a on es miri, és clar. Malgrat que l’interès mediàtic, com és tradició en la celebració més multitudinària de l’estiu barceloní, s’ha centrat en les animades nits –i més aquest any de pandèmia i de disputa per l’aplicació o no del toc de queda–, el balanç municipal de la Festa Major fet públic aquest dissabte se centra en les «activitats organitzades», que l’organització considera que s’han portat a terme de manera «molt controlada» i «amb plena seguretat». «Si l’edició de l’any passat va ser simbòlica, la d’aquest any s’ha reinventat per adaptar-se a la situació actual derivada de la pandèmia; la festa ha aplicat els protocols vigents per garantir la seguretat, i s’ha recuperat, d’una manera molt controlada, la presencialitat», valora el consistori.

El balanç municipal detalla que els espais perimetrats, les inscripcions prèvies a les activitats, els formats reduïts, la distància a les cadires, els controladors als carrers, la creació de dos espais –Espai Bailèn i Espai Pi Maragall– per descongestionar les places i les retransmissions ‘online’ de les activitats més destacades –com el pregó de Jordi Cuixart– «han sigut algunes de les mesures que han permès que la Festa Major de Gràcia s’hagi desenvolupat amb plena seguretat». «En aquest context de festa segura, la cultura popular ha pogut tornar al carrer», celebren des de la Casa Gran.

Tant l’Ajuntament de Barcelona com la Fundació Festa Major de Gràcia han volgut destacar que, «en general», «totes les persones que han assistit a les activitats organitzades han sigut molt conscients de la normativa i de la situació, respectant en tot moment les indicacions de l’organització».

21 carrers d’altura

Així mateix, consistori i fundació han valorat molt que 21 comissions de carrers hagin recuperat l’espai públic per fer una festa segura amb més de 260 activitats gratuïtes per al veïnat, de les quals prop del 35% eren infantils. 21 carrers que s’han esforçat a decorar els seus carrers malgrat que aquest any no hi havia premi per mantenir viva la flama de la tradició malgrat la pandèmia i malgrat les mil dificultats amb què s’han trobat. Aquest any, amb decorats aeris per facilitar el pas.

Notícies relacionades

Aquesta aposta pel públic familiar i les activitats «per al veïnat» ha sigut l’obsessió de l’organització en els últims anys, posant tots els esforços a donar un aire familiar i diürn a les populars festes d’agost, malgrat que al final la nit és incontrolable i als seus fidels els és bastant indiferent la programació.

Les dues vides de Gràcia

Així, és com si s’haguessin celebrat dues festes totalment diferents, en paral·lel. La del dia i la de la nit. La dels veïns que s’han esforçat a tornar el color i la vida als seus carrers contra vent i marea i la de les persones amb ganes de festa que han omplert el barri a les nits (aquestes últimes, sense seguir cap tipus de protocol ni invitació, òbviament). El balanç municipal de les festes que ha publicat el consistori aquest dissabte s’ha centrat en la primera. En l’oficial. E la festa en què el 72% dels assistents a les activitats programades havien fet reserva prèvia del seu seient, mentre que al 28% restant se li van recollir les dades en accedir al recinte per poder garantir la seva traçabilitat.