La pandèmia a Catalunya

6.000 desallotjats el primer divendres sense toc de queda a Barcelona

  • Els veïns de Gràcia denuncien l’ambient «embogit» i els joves celebren la fi de les restriccions: «Sembla la Barcelona del 2019»

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Si dijous, quan va deixar de ser vigent el toc de queda a Barcelona, ja es van produir aglomeracions a les platges i a les festes de Gràcia amb més de 4.000 de desallotjats, divendres a la nit no es preveia que fos una excepció. Com ja va vaticinar el sector de l’oci nocturn, el cap de setmana ha començat amb concentracions massives de joves, sense distància ni mascareta, i ‘botellons’ als carrers de Gràcia. «Sembla la Barcelona del 2019», deien satisfets alguns d’aquests joves.

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona han desallotjat 6.000 persones. Segons han explicat fonts municipals a Europa Press, de les 6.000 persones desallotjades, unes 3.500 eren a les places de Gràcia, coincidint amb la festa major del barri, mentre que les altres s’han produït en espais habituals de concentració de persones, com les platges i el passeig del Born. Les persones han sigut desallotjades per no complir les mesures de protecció i prevenció davant la Covid-19, com la distància de seguretat i l’ús de la mascareta.

Els veïns de Gràcia, per la seva banda, han denunciat l’ambient «embogit» i han reclamat a les autoritats «més control». Al Govern, després del revés del TSJC a la seva sol·licitud de prorrogar el toc de queda, el preocupa especialment la situació de Barcelona i ha apel·lat a un pacte polític per mantenir el toc de queda a la capital catalana.

Les aglomeracions més importants s’han produït als carrers adjacents a les principals places del barri on se celebraven concerts. Al principi les places estaven acordonades i vigilades per la Guàrdia Urbana i personal de seguretat, i només s’hi permetia l’accés a veïns de la zona, artistes i personal de la neteja. A partir de les 01.30 hores de la matinada, els controls s’han aixecat i l’accés a les places ha quedat lliure.

«Els carrers, plens a vessar»

Entre els que passejaven per la zona hi havia disparitat d’opinions. El Tomás i la Valentina, que assistien per primera vegada a les festes de Gràcia, opinaven: «L’ambient és una meravella». També el Sergio, veí del barri, assenyalava que «després de la pandèmia la gent necessitava treure tota l’energia. Les festes de Gràcia són una manera de socialitzar». Admetia que «molta gent» no respectava les distàncies de seguretat ni portava mascareta.

Per contra, l’Andreu, veí del barri de tota la vida, opinava que la situació era «molt desordenada». «Hi ha molta gent sense mascareta. Els carrers estan plens a vessar, impacta una mica», descrivia. L’Erika, una altra barcelonina, assenyalava que el desordre que ha vist aquesta nit a Gràcia ha sigut d’«un altre nivell». «La gent va molt borratxa. Hi ha desordre per tot arreu», lamentava abans de tornar a casa a la mitjanit. «La festa major de Gràcia ha passat de ser un acte cultural a ser un acte totalment desbordat», ha afegit abans de criticar que s’hagi eliminat el toc de queda. I ha advertit que el mateix passarà la setmana que ve a Sants, quan comencin les festes d’aquest barri.

A l’espera d’una nova resolució del TSJC

Notícies relacionades

Després del rebuig del TSJC a la sol·licitud del Govern de mantenir el toc de queda –només l’ha autoritzat en 19 municipis amb una incidència de 250 casos per 100.000 habitants–, l’Executiu català ha plantejat una altra proposta: ampliar-lo a municipis de més de 20.000 habitants amb una incidència superior a 125 casos. Això afectaria 62 municipis, entre els quals Barcelona i les altres grans ciutats de Catalunya.

La mesura entraria en vigor una vegada l’avali el TSJC, que es pronunciarà aquest dilluns. Això vol dir que aquest cap de setmana només hi ha toc de queda en 19 municipis catalans.