Sense toc de queda

L’oci nocturn vaticina un cap de setmana «ple de festes il·legals i ‘botellons’»

La Fecasarm estudia recórrer davant el TSJC la resolució de la Generalitat que manté el sector tancat

Jóvenes, anoche, por las calles de Gràcia.

Jóvenes, anoche, por las calles de Gràcia. / JORDI OTIX (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

La primera nit sense toc de queda a gairebé tot Catalunya, fa preveure que el cap de setmana estigui «ple de ‘botellons’, festes il·legals i incidents», ha destacat en un comunicat la patronal de l’oci nocturn Fecasarm. L’entitat arremet contra a la Generalitat per no haver reaccionat a la decisió judicial de dijous. Per contra, el Govern va publicar ahir en el DOGC una nova resolució mantenint l’hora de tancament de totes les activitats a les 0.30 hores –amb 30 minuts per desallotjar– que el sector estudia portar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

El col·lectiu havia reclamat poder obrir fins a les 3.30 hores, donant una opció d’entreteniment legal als joves que ja no han de complir el confinament nocturn. Però la resolució no contempla la modificació de cap de les mesures vigents des del 6 de juliol. La Fecasarm veu «del tot desproporcionada i injustificada» la decisió, que creu que provocarà un «perjudici irreparable en el sector i greus problemes de convivència, salut, seguretat i d’ordre públic», cosa que els porta a plantejar la seva impugnació. Lamenten que hagin ignorat la veu de l’oci nocturn reglat i que l’Administració «no tingués cap alternativa preparada» per rebaixar la incidència de concentracions als espais públics. Només a Barcelona, la policia ha desallotjat 4.100 persones la nit de dijous a divendres.

Calendari de desescalada

Eduardo Abenójar, president de l’Associació de Restauració i Oci Nocturn de Salou (ARONS) i de l’Associació Provincial de Restauració i Oci Nocturn de Tarragona (APRONT), reclama a la Generalitat «una rectificació immediata quan a horaris d’activitats recreatives musicals i pactar un calendari de desescalada», vist que els ‘botellons’ i festes il·legals «s’estan consolidant a tot el territori de manera preocupant». Insisteixen a revertir la situació «reobrint de manera progressiva l’oci nocturn legal, ampliant els horaris de les activitats a l’aire lliure de manera immediata i modificant el protocol d’accés als espais interiors». Considera «demostrat» que l’aprovat recentment «no serveix».

Per la seva banda, la Fecasarm defensa que el nou pla sectorial de l’oci nocturn inclogui com a requisit previ per accedir als locals haver superat un test negatiu, tenir la pauta completa de la vacunació o bé haver passat la Covid-19 els sis mesos previs. Per respectar el dret a la intimitat i la protecció de dades sanitaris de l’usuari, creuen que la solució és utilitzar una aplicació per a l’accés. També ofereixen la possibilitat d’«instal·lar aparells de desinfecció d’aire i superfícies per ionització per plasma fred».

La paràlisi de l’oci nocturn suposa ja unes pèrdues d’uns 5.500 milions d’euros, estimen. Vaticinen imminents concursos de creditors i la destrucció de milers de llocs de treball.

Nit de desallotjaments

A Barcelona, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han desallotjat la matinada passada unes 4.100 persones, sense imposar sancions. S’estima que unes 2.100 en zones de platja (sobretot en ‘botellons’ a les de Somorrostro i Sant Miquel) i 2.000 més en places i carrers de Gràcia, on prossegueixen la festa major.

Notícies relacionades

«Estem aplicant un dispositiu per combatre la saturació d’espais, no per sancionar, sinó per buidar els excessos de concentració de persones», ha dit el tinent alcalde de Prevenció i Seguretat de l’ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, en declaracions a Rac1, després d’una nit més «moguda» que les precedents. Sobre la petició de la Fecasarm de reobrir els locals d’oci nocturn, ha opinat que «caldrà analitzar amb rigor com fer-ho. Pot ser positiu, tot i que no hi ha fórmules màgiques».

En la primera nit sense toc de queda, el dispositiu policial conjunt va començar cap a les 2.15 hores, quan els agents van acompanyar els serveis de neteja per dispersar la gent, i va acabar cap a les 5.00 hores. Per a la pròxima està previst un operatiu similar.