Incentiu

Barcelona bonificarà part de la taxa d’escombraries si es fa bé el porta a porta

La proposta aprovada, a la qual s’han abstingut Barcelona en Comú i el PSC, estableix que pugui ser de fins al 50%

Barcelona bonificarà part de la taxa d’escombraries si es fa bé el porta a porta

CARLOTA SERAROLS

1
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Barcelona bonificarà part de la taxa d’escombraries als particulars que facin bé el porta a porta. La moció presentada per Junts per Catalunya ha sigut transaccionada per ERC i finalment s’ha aprovat amb els vots a favor d’aquests dos grups, de Ciutadans i de Barcelona pel Canvi. El PP s’ha abstingut, així com els dos partits de govern, PSC i Barcelona en Comú, que de tota manera s’han compromès a impulsar les bonificacions sense comprometre cap percentatge.

La proposta aprovada estableix que pugui ser de fins al 50%. «Cal millorar una taxa mal dissenyada que no genera incentius i compensar els veïns que fan un treball que a altres barris no s’està exigint», va indicar la portaveu de JxCat, Elsa Artadi.

Tres barris

Notícies relacionades

El consistori barceloní va iniciar el porta a porta el 2018 a Sarrià i aquest any s’aplicarà a Sant Andreu, San Antoni i Horta. Igualment, i des del 2020, el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni han instituït una nova taxa municipal de recollida de residus que es paga a través del rebut de l’aigua.

Així, la tarifa bàsica que es paga en concepte de recollida d’escombraries, remarca JxCat, depèn del consum de l’aigua i «no es compleix el criteri que qui contamina més paga més, ni qui més recicla menys paga». «Cal millorar la separació de residus, però la solució no passa per una taxa que no serveix per arribar als objectius que ens marca la UE perquè no genera incentius. Recapta diners, però no hi ha res que incentivi els ciutadans», ha denunciat Artadi.