La sortida de la crisi pandèmica

Colau demana fons Next Generation per a barris com el Besòs

  • La ministra Yolanda Díaz, de visita a Barcelona, recull el guant perquè d’aquesta crisi no se surti com de la del 2008

  • L’alcaldessa proposa que el futur de les tres icòniques xemeneies de Sant Adrià es desencalli amb aquestes ajudes

3
Es llegeix en minuts

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha posat sobre la taula del Govern d’Espanya que un pessic dels fons de recuperació promesos per la Unió Europea per sortir de la crisi causada per la pandèmia, batejats com Next Generation, es destinin a barris com el del Besòs. Seria això una mena de resurrecció del Pla de Barris que al seu dia va llançar el tripartit d’esquerres a Catalunya, amb notables resultats, però que governs posteriors van deixar esllanguir-se. En aquesta ocasió, no obstant, el combustible del pla seria la transferència que portés a terme l’Executiu central. La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha recollit el guant i ha expressat, com a mínim, el suport a aquesta proposta per la part del Govern que representa, la d’Unides Podem.

L’anunci no ha sigut una idea llançada al vol, sinó una iniciativa presentada amb una meditada posada en escena. Díaz i Colau han passejat a mig matí pels carrers del barri del Besòs, frontera de llevant de la ciutat, un lloc densament poblat i apressantment castigat per l’anterior crisi econòmica, la del 2008, de la qual no es va salvar malgrat disposar de part del teixit industrial de la ciutat.

La comparació amb el 2008

Segons l’opinió de Colau, que després ha ratificat la ministra, part del sòl industrial d’aquesta zona de la ciutat ha de renéixer enfocat cap a la nova economia, però és necessari invertir a més per rehabilitar mediambientalment les vivendes, millorar la formació professional i augmentar el parc de pisos socials, però no com a part d’un conjunt de polítiques assistencials, sinó perquè l’economia d’un país té els seus fonaments en llocs com aquest.

Ha dit que sí, se sobreentén que a títol personal, la responsable de Treball i Economia Social. Segons la seva opinió, els fons Next Generation són una oportunitat per no repetir els errors comesos per sortir de la crisi financera del 2008. En aquella ocasió, les ajudes van anar a parar a la cúspide de l’economia, però aquell reg gairebé no va mullar la resta de la societat. Segons Díaz, tan important serà ara ajudar per exemple la indústria de l’automòbil a fer el pas a l’electrificació dels models que produeix, com assegurar que barris com el del Besòs, a la seva escala, són també un motor econòmic.

Notícies relacionades

En defensa de la seva argumentació, la ministra s’ha felicitat per les dades de l’atur conegudes durant la seva visita a Barcelona. La caiguda de l’atur ha sigut la més gran de la història. L’atur s’ha situat en un període molt breu de temps, gràcies en gran part a l’estratègia dels ertos, en els índexs previs a la pandèmia. La desocupació provocada per la crisi del 2008 es va arrossegar al llarg d’11 durs anys. És amb aquest antecedent i amb el que ha passat ara que la ministra considera que els Next Generation han de reflotar la situació «de baix cap a dalt», i no al revés, com es va pretendre equivocadament fa 13 anys.

Les xemeneies del Besòs

En la seva intervenció, Colau s’ha referit al barri del Besòs, però per extensió també a la zona limítrofa del municipi veí, Sant Adrià del Besòs, doncs ha inclòs les icòniques xemeneies de l’antiga central tèrmica en la seva llista de llocs que haurien de ser objecte d’inversió amb xecs del Next Generation. No hi ha, des de fa anys, un pla clar per a elles, més enllà que la seva conservació sembla ja indiscutible. Amb els seus 180 metres d’altura formen part del ‘skyline’ metropolità i per a elles s’ha somiat des de les administracions que acullin, per exemple, un centre cultural. La indefinició actual, no obstant, no ajudarà que de manera ràpida puguin rebre fons europeus, però la zona en la qual es troben està cridada a experimentar una transformació de gran calibre. De fet, és tota una raresa territorial, perquè per diferents circumstàncies ha vist com el món al seu voltant (Badalona, Santa Coloma i Barcelona) canviava a passos de gegant i, no obstant, tot aquest espai, amb el seu enorme potencial per la seva ubicació comunicacions, quedava parcialment ensopit.