Barcelonejant

Tothom volia ser com Baselga

  • «Baselga era una persona dura, directa, brillant i un avançat», comenta el doctor Cortés, un prestigiós oncòleg a qui molts veuen com el seu successor

  • L’empresària Sol Daurella vol potenciar la Fundació Fero dedicada a la investigació oncològica, de la qual el prestigiós metge recentment mort va ser el principal impulsor i primer president

3
Es llegeix en minuts
Joan Vehils

Fa 20 anys, el doctor Javier Cortés, estant a la Clínica Universitària de Pamplona, va rebre una trucada que li va canviar la vida. A l’altre costat del telèfon, el doctor Josep Baselga li va proposar incorporar-se a l’àrea de càncer de mama al Departament d’Oncologia Mèdica de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. Cortés, que havia estudiat i viscut entre Madrid i Pamplona, no s’ho va pensar dues vegades i, des d’aleshores, una meteòrica carrera l’ha portat a ser un dels millors oncòlegs d’Europa i a crear a Barcelona el primer centre hiperespecialitzat en càncer de mama d’Espanya.

«Tots volíem ser com Baselga», em comenta Cortés, que destaca que la medicina catalana està per sobre de les altres gràcies a l’aposta que sempre ha fet per la biociència. Una aposta que va continuar l’actual president del Barcelona Institute of Science and Technology, Andreu Mas-Colell, fins a l’actual inversió de la ciutat per la investigació al ‘hub’ científic que s’ubicarà a l’Antic Mercat del Peix i al qual es destinaran 92 milions d’euros a partir del mes d’abril de l’any vinent.

El nou projecte de l’IBCC

El doctor Cortés ara està centrat i il·lusionat en el nou projecte de l’IBCC (Internacional Breast Cancer Center). Un centre monogràfic de la dona que cobreix tots els aspectes relacionats amb la prevenció del càncer de mama i on reuneix els millors professionals de cada camp. Des de l’aspecte sanitari fins al logístic i des de la prevenció fins al posttractament. El seu objectiu és convertir-se en el centre de referència nacional i internacional basat en una idea que sempre va tenir el recolzament de Baselga i que li hauria agradat realitzar junts. «Baselga era una persona dura, directa, brillant i un avançat», comenta amb sentiment aquest especialista que alguns ja veuen com el seu successor.

El doctor Javier Cortés (centre), al costat de la doctora Garrigós i el doctor Pérez, integrants del seu equip. / El Periódico

Per cert, respecte al càncer, Cortés m’avança: «Jo no ho veuré, però en un futur el càncer deixarà de ser una malaltia mortal. No desapareixerà, però es podrà viure amb la malaltia». Esperem i no dubtem que el pronòstic del doctor Cortés es complirà. La pena és que pel camí s’ha perdut a un dels grans. Tan gran com el Whatsapp que Cortés encara guarda del doctor Baselga respecte a aquesta aventura que fa pocs mesos ha iniciat. «Javi, ja era hora que comencessis aquest projecte».

Sol Daurella, l’altra successora de Baselga

Sol Daurella és una de les empresàries més importants i reconegudes d’Europa. Des del maig del 2016 presideix la companyia Coca-Cola European Partners que cotitza a les borses d’Amsterdam, Nova York, Londres i Madrid. Així, sense més ni més. No obstant, malgrat la importància del càrrec, Daurella és una dona discreta, esportista i implicada en iniciatives dirigides a la capacitat i igualtat de la dona a l’entorn empresarial. Els explico això perquè un dels reptes personals que Daurella té ara al cap és el de potenciar la Fundació Fero dedicada a la investigació oncològica. Baselga en va ser el principal impulsor, el primer president i posteriorment va ocupar la presidència d’honor.

Notícies relacionades

Per part seva, Daurella és l’actual presidenta de Fero. Molt afectada per la mort del doctor, em comenta: «Pepe Baselga tenia una ment lúcida i es dedicava en cos i ànima a la medicina i a la investigació oncològica. Fero és la llavor que va captivar amb més carinyo i no deixarem que es panseixi». La seva relació personal i familiar amb el doctor era d’amistat i ara Daurella i els patrons volen treure hores d’on sigui perquè la fundació continuï tenint tants o més recursos que abans per a la investigació o per pagar beques a investigadors de centres espanyols focalitzats en aquest camp. «El Pepe va salvar un ingent nombre de vides humanes i un destí injust li va negar l’opció de lluitar per la seva pròpia».

Doncs sí, el cert és que ha desaparegut un geni, un lluitador i un visionari, l’única sort és que ha deixat un llegat i una manera de treballar que molts joves doctors podran continuar aplicant gràcies a la tasca de mentor que sempre va exercitar el doctor Baselga.