Balanç trimestral

El lloguer mitjà a Barcelona baixa a 939 euros mensuals

  • Les rendes firmades cauen lleugerament després de cinc anys de creixement continu, amb menys contractes firmats

  • El descens de preus es va iniciar ja abans de la pandèmia i continuarà a causa del gran augment de l’oferta disponible

1
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Qualsevol que busqui pis de lloguer a Barcelona haurà constatat que els preus han anat caient i que l’oferta és cada vegada més àmplia, després d’uns anys en què molts anuncis amb prou feines duraven unes hores al mercat. El balanç oficial del quart trimestre del 2020 que acaba de fer públic aquest dimecres al seu portal l’Agència d’Habitatge de Catalunya, elaborat partint dels contractes presentats a l’oficina de l’Incasol al formalitzar les fiances, constata aquest descens fins als 939 euros de mitjana, per sota dels 980 de principis d’any. La mitjana anual a la ciutat dels nous lloguers va ser de 965 euros.

La pandèmia no és l’únic ingredient d’un descens que es va començar a gestar després de superar el sostre dels mil al 2019. El mercat havia embogit i tot i així es van firmar 51.294 contractes a la ciutat, que aquest any passat han baixat fins als 40.416. El confinament ha sigut una de les causes, però també la situació laboral de molts ciutadans que els impedeix accedir a un nou contracte o que prefereixen mudar-se a altres municipis.

Aquesta menor demanda, sumada a l’acumulació d’estoc i la incorporació al mercat de milers de pisos turístics que de moment han posposat aquest ús, han servit perquè l’oferta disponible es dispari un 80% als grans portals, i conseqüentment s’estiguin temperant encara més els preus aquests primers mesos de l’any, segons diversos experts consultats. Idealista registra un descens de preus als seus anuncis de fins al 17% respecte al maig passat, segons dades aportades ahir.

Notícies relacionades

No obstant, només a tres districtes la mitjana de l’any passat va estar per sota dels 800 euros. El més barat, de nou, és Nou Barris, que l’últim trimestre va caure fins als 688 euros. Per contra, Sarrià-Sant Gervasi segueix al capdavant amb una mitjana de 1.281 euros l’últim trimestre.

En el conjunt de la ciutat, el metre quadrat va acabar a 13,89 euros, mentre que la mida mitjana als contractes de l’any va ser de 73 metres quadrats.