SEGONA ONADA DE Covid-19

Uns 25.000 joves de Barcelona no van poder pagar el pis durant la pandèmia

L'enquesta Joventut 2020 de l'ajuntament revela que l'atur s'ha doblat l'últim any

Tot i així, la majoria creu que la seva relació de parella ha millorat malgrat el confinament

pagar-piso / periodico

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Uns 25.000 joves de Barcelona (el 5,7%) no va poder afrontar el pagament d’algun dels rebuts del lloguer o hipoteca del pis on viuen durant els mesos més durs de la primera onada de la pandèmia de Covid-19. A més, un 36,3% ha patit algun tipus d’incidència negativa en relació amb la vivenda.

És el que revela l’enquesta Joventut de Barcelona 2020, els resultats de la qual han sigut presentats aquest dilluns pel regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera. L’enquesta té en compte les persones d’entre 15 i 34 anys que viuen a la capital catalana (uns 445.000) i, per primera vegada, inclou els joves no empadronats (un 13,4% del total).

Segons el document, la Covid-19 ha incrementat la desigualtat també en aquest sector poblacional. «Un 14,5% dels joves ha millorat els seus estudis; un 37% ha afirmat que va baixar de rendiment. Un 4% va deixar els seus estudis», ha explicat en roda de premsa Riera. A més, del juliol del 2019 al juny del 2020, l’atur  en els joves d’entre 16 i 34 anys s’ha doblat, passant d’un 7,2% a un 13,3%.

A més, l’atur ha crescut més entre els joves nascuts a l’estranger, per als quals ha passat d’una taxa del 6,2% a una del 17,4% en un any, i també als de barris amb rendes més baixes, on ha passat del 6,7% al 19,5 % en el mateix període.

Tot i així i malgrat que tots els joves entrevistats han afirmat que la seva situació econòmica «ha empitjorat», Riera ha remarcat que és una xifra que està per sota de la d’altres ciutats europees.

Quant a les relacions afectives, l’enquesta revela que el 26,1% creu que la seva relació amb la parella ha millorat, mentre que el 12,8%, un percentatge molt menor, considera que ha empitjorat. «Conviure amb la parella ha esmorteït el possible efecte negatiu de la Covid-19 en la relació», ha explicat Riera. També amb la família la relació s’ha mantingut igual o ha millorat.

Malgrat això, el 59,6% dels joves de Barcelona creuen que la crisi sanitària tindrà una afectació negativa en les seves vides i un 6,8%, molt negativa.

Aspectes no Covid

Notícies relacionades

L’enquesta també revela altres aspectes no relacionats amb la Covid, com el fet que el 33,2% dels joves que venen a viure Barcelona ho fan per la feina, després per estudis (27,3%) i, en últim lloc, per motius familiars.

A més, el 76,2% dels joves d’entre 25 i 34 anys viuen ja emancipats de la seva família. Un 56,3% comparteix pis per necessitat econòmica, mentre que un 43,7% ho fa per no viure en solitud. Més d’una cinquena part de joves d’entre 30 i 34 anys comparteixen pis.