DUES MODALITATS

Cursa de la Mercè 2020: recorregut i dates

Aquest any, la recaptació es destinarà íntegrament a La Marató de TV-3 i Catalunya Ràdio per a la investigació sobre la Covid-19

zentauroepp45059911 barcelona 16 09 2018 cursa de la mer   foto elisenda pons190927131427

zentauroepp45059911 barcelona 16 09 2018 cursa de la mer foto elisenda pons190927131427 / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Begoña González

La tradicional cursa de la Mercè d’aquest any 2020 serà, com a mínim, diferent. La 42a edició de l’esdeveniment esportiu insígnia de les festes de la capital catalana comptarà amb dues modalitats, una d’elles virtual, per adaptar-se a les exigències sanitàries imposades per la Covid-19.  La recaptació aquesta vegada es destinarà íntegrament a La Marató de TV-3 i Catalunya Ràdio per a la investigació del coronavirus.

D’aquesta manera, la carrera comparà amb dos formats, un presencial i un altre virtual. En el cas del format virtual, la principal novetat rau en el fet que cada corredor podrà elegir entre tres distàncies diferents: 2km, 5km i 10km, que es podran fer, fins i tot, caminant perquè qui vulgui hi pugui participar i formar part d’aquesta gran marató solidària contra la malaltia.

Modalitat virtual

La nova modalitat virtual tancarà les inscripcions el 16 de setembre. Totes les persones participants d’aquesta modalitat podran triar la distància que vulguin córrer entre les opcions de 2km, 5km o 10km al llarg del cap de setmana (del 19 de setembre a les 00.01h fins al 20 de setembre a les 23.59h) i horari sense límit, per on vulguin, sempre complint la distància seleccionada.

Per poder córrer en aquesta nova tipologia de competició esportiva només serà necessari descarregar-se una aplicació mòbil que registrarà el recorregut mitjançant la geolocalització i que ben aviat estarà disponible als ‘stores’ d’Android i iOS.

Una vegada instal·lada l’‘app’, s’haurà d’iniciar sessió amb les dades de cada corredor, que seran facilitades prèviament mitjançant correu electrònic. En el moment de fer la carrera, s’haurà d’entrar a l’‘app’, escollir la distància que es correrà i prémer el botó de ‘play’ perquè l’aplicació comenci a registrar el progrés.

A l’assolir la distància escollida, l’aplicació avisarà que s’ha completat la carrera i es podrà baixar el certificat de ‘finisher’ des del quadro de comandaments del corredor. En aquest quadro de comandaments també es podrà descarregar el dorsal per córrer la carrera virtual.

Modalitat presencial

En el cas de la carrera tradicional, les inscripcions tancaran aquest 15 de setembre. La carrera tindrà lloc aquest pròxim cap de setmana, 19 i 20 de setembre, i cada un dels dies es faran quatre sortides: 8.00h, 8.45h, 9.30h i 10.30h, amb un màxim de 375 participants a cada una, en funció del temps acreditat.

En aquesta ocasió, els participants hauran de completar els 10 quilòmetres de la carrera recorrent dues vegades un mateix circuit de 5 quilòmetres, amb sortida a l’avinguda Litoral amb el carrer de Josep Plana, i arribada a la pista d’atletisme del Centre Esportiu Municipal La Mar Bella.

Carrera amb història

Segons l’Ajuntament de Barcelona, el 1900 es van començar a incloure actes esportius a les Festes de la Mercè dins del programa de la festa major de la ciutat. Primer una carrera de bicicletes, i més tard una carrera pedestre de 500 metres al parc de la Ciutadella en què van participar sis atletes. Aquestes dues trobades esportives es podrien considerar el precedent de la Cursa de la Mercè d’ara, tot i que, com a tal, la primera va tenir lloc el 24 de setembre de 1979.

Notícies relacionades

Aquella primera edició, com les que s’han succeït, la va impulsar el primer ajuntament democràtic amb l’objectiu d’estimular l’esport popular. El primer any, i els dos següents, la competició va comptar amb tres distàncies: una de 15 quilòmetres, una de 10 i una altra de 5, amb sortides des de diferents llocs.

La carrera de 15km sortia des de la plaça de Catalunya, baixava per les Rambles per anar a buscar la pujada de Miramar i, a l’altura de l’Estadi de Montjuïc, s’unien els participants, que sortien per córrer la carrera de 10km. Se seguia per la plaça d’Espanya, el Paral·lel i les rondes fins a arribar a la plaça de la Universitat. Llavors, s’unien els corredors de la carrera de 5km, i des d’allà, seguint per les altres rondes i el parc de la Ciutadella, tothom seguia fins a la meta, a la plaça Catalunya.