Guerra a l’est d’Europa
Putin no encapçalarà la delegació russa en la reunió amb Ucraïna a Istanbul
El Kremlin descarta la presència del líder rus en les primeres converses directes de fa tres anys entre Moscou i Kíiv
A la cimera també hi assistirà una representació nord-americana
«Hem de trobar d’alguna manera un format per acabar amb la guerra», afirma Zelenski

Més de tres anys després de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna, russos i ucraïnesos es disposen a mantenir avui a Istanbul les primeres converses directes d’alt nivell des de la primavera del 2022. La proposta va sortir el cap de setmana passat de Vladímir Putin, després que Washington i Brussel·les amenacessin de redoblar les sancions sobre Moscou si el Kremlin no acceptava una treva de 30 dies. Només unes hores abans d’aquesta esperada reunió, el Kremlin va informar a través d’un comunicat que Putin no encapçalarà la delegació russa.
La seva presència podria haver donat una envergadura molt diferent de la cimera, ja que el president dels Estats Units, Donald Trump, va mostrar la seva predisposició a afegir-se a les converses si el seu homòleg rus es presentava finalment a Istanbul per asseure’s cara a cara amb l’ucraïnès Volodímir Zelenski. De moment no se sap, tot i això, si el mandatari rus optarà per desplaçar-se a la ciutat turca malgrat que no encapçali la delegació.
Desconfiança
Les vacil·lacions del Kremlin han donat força a les veus que assenyalen que la iniciativa russa no és altra cosa que una maniobra per mirar de temperar la pressió occidental i guanyar temps. No en va, durant aquests últims dos mesos Moscou no ha deixat de donar llargues a tot el seguit d’ofertes de treva proposades per l’Administració de Trump, amb l’argument que a Kíiv li serviria per rearmar-se en un moment en què les forces russes porten la iniciativa en el camp de batalla.
"Si estiguessin interessats en la pau, podrien deixar d’atacar Ucraïna ara mateix", va dir dimarts la cap de la diplomàcia europea, Kaja Kallas. "Rússia està clarament jugant, mirant de guanyar temps." Ahir mateix la Unió Europea va aprovar un nou paquet de sancions contra Moscou, el dissetè des de l’inici de l’agressió. En aquest cas contra l’anomenada flota fantasma russa, els opacs petrolers que el país eslau utilitza per circumval·lar les sancions als seus hidrocarburs.
Qui sí que va mostrar la seva disposició a viatjar a Istanbul va ser Zelenski. "Hem d’entendre quin és l’objectiu de la meva reunió amb Putin. Ni ell ni jo podem posar-nos d’acord en tot ara mateix. És impossible. Però hem de trobar d’alguna manera un format per acabar amb la guerra", va dir el líder ucraïnès en una entrevista amb Liberation. Zelenski va insistir que vol veure resultats concrets a Istanbul. "Si em reuneixo amb ell, hem de sortir d’allà amb una victòria política: un alto el foc, un intercanvi massiu de presoners o una cosa semblant", va afegir. Els dos líders no es veuen cara a cara des del 2019, tres anys abans que el Kremlin llancés la invasió a gran escala d’Ucraïna.
El Kremlin no va donar gaires pistes fins poc abans de les onze de la nit d’ahir. Els seus portaveus van afirmar que no donarien detalls sobre qui participaria en la reunió fins a rebre "les instruccions pertinents del president". Finalment, a Istanbul hi anirià l’assessor presidencial Vladímir Medinski, que ja va encapçalar les negociacions amb Kíiv el 2022, juntament amb un viceministre d’Exteriors, un viceministre de Defensa i un alt càrrec de l’Estat Major de l’Exèrcit rus.
Decàleg maximalista
Moscou tampoc va avançar res sobre els seus objectius a Istanbul, tot i que el número 2 del Ministeri d’Exteriors, Serguei Riabkov, va assegurar que s’abordaran les conegudes reivindicacions russes, part del decàleg maximalista que el Kremlin exigeix per posar fi a la seva guerra: des de "la desnazificació del règim de Kíiv", el vestit d’arpillera amb què Moscou vesteix les seves exigències per exigir el relleu de Zelenski i el seu Govern, fins al "el reconeixement de la realitat sobre el terreny" perquè Ucraïna renunciï als territoris que Rússia ocupa ara al país.
Notícies relacionadesNo és un bon senyal per a les negociacions si realment Moscou insisteix a començar la casa per la teulada. L’habitual en aquests casos, almenys quan hi ha una bona predisposició, és optar per gestos que generin confiança, com per exemple els intercanvis de presoners i les treves temporals.
A les converses entre les dues parts també hi assistirà el secretari d’Estat dels EUA, Marco Rubio, i el negociador especial de la Casa Blanca, Steve Witkoff, segons va confirmar l’Administració de Trump. Respecte al líder nord-americà, tot podria dependre del que faci el seu homòleg rus. "Esperem que Putin també hi aparegui; si ho fa, Trump també hi anirà", va assenyalar Keith Kellogg, l’enviat especial nord-americà per a Ucraïna, en una entrevista a la cadena Fox News.
- Platja El pacífic poble a només 15 minuts de Santa Coloma de Gramenet: espectacular
- Balanç comercial d’equipaments municipals Agonia comercial en mercats de la província de BCN
- Tall històrica RODALIES "Ens deixen a l’estacada 16 mesos"
- Tempesta judicial i política El gran aconseguidor de la trama no tenia límits
- Investigació oberta Detingut un jove per agressió sexual a una menor tutelada
- Josep Abellán, cardiòleg: "Si tens plaques de colesterol, no hi ha marxa enrere. O això crèiem"
- Tennis Alcaraz es corona a Queen’s després d’una gran batalla i apunta cap al seu tercer Wimbledon
- Escalada de tensió al Pròxim Orient L’Iran promet venjança mentre el seu parlament reclama el tancament de l’estret d’Ormuz
- Celebració massiva La revetlla de Sant Joan 2025 desafia el pont festiu a Barcelona
- Tempestes d’estiu Protecció Civil activa l’alerta per pluges intenses al Pirineu, Terres de l’Ebre, Lleida i la Catalunya central