efectes de la pandèmia

Gràcia viurà una festa virtual i sense cap acte presencial

Les restriccions pel coronavirus obliguen a celebrar una edició per «disfrutar» per internet o per televisió

La programació prioritza la cultura i espectacles 'online' i prescindeix d'ornamentacions als carrers

zentauroepp49440852 barcelona 14 08 2019  preg n fiesta mayor gracia  foto de  n190817173753

zentauroepp49440852 barcelona 14 08 2019 preg n fiesta mayor gracia foto de n190817173753 / NGEL GARC A

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

De portes endins a cada casa. Així es viurà aquest any la insòlita festa de Gràcia 2020, reduïda a una forçosa versió virtual a causa dels rebrots del coronavirus. L’ajuntament i la Fundació Festa Major de Gràcia han organitzat finalment una edició gairebé futurista, ja que per un any desapareixen la calor de la festa, les multituds, la germandat del barri i el colorit dels seus carrers. Al seu lloc es preserva el contingut cultural en forma d’actuacions i espectacles per seguir per internet o per televisió, del 15 al 21 d’agost, previ pregó retransmès, també.

El regidor del districte, Eloi Badia, ha explicat avui divendres que durant mesos han hagut de contraprogramar en diverses ocasions el format de la festa en funció de les canviants restriccions sanitàries. De la normalitat de principis d’any, quan moltes comissions de carrer ja comencen a forjar els seus muntatges, a la irrupció de la crisi al març i fins i tot l’esperança al juny que hi pogués haver una versió ‘light’ i amb aforaments reduïts, més de barri i menys de ciutat. Però els últims repunts de la Covid-19 han aixafat tots els plans i han provocat una ‘festa’ per viure des de la pantalla. Sense risc de contactes, eufòries ni contagis.

Sense visitar el districte

«Tots» els actes que se celebrin tindran un escenari virtual. Badia ha emfatitzat el missatge que aquesta és una festa «per disfrutar des de casa» estigui un al seu domicili o de vacances. Que ningú se senti temptat de tafanejar per Gràcia perquè no hi trobarà gresca ni carrers vestits. La decoració serà «simbòlica» en algun carrer, balcó o entrada, visitable virtualment. Malgrat que durant el confinament hi va haver veïns que es van afanyar a treballar en diverses manualitats amb l’esperança que hi arribés a haver decoracions, finalment aquest material haurà d’esperar una altra edició.

Per la presidenta de la fundació, Carla Carbonell, la decisió final de no anul·lar les festes i optar per aquest format virtual reivindica que «la cultura no para i també és salut». D’aquesta manera, el tret de sortida el dia 14 a les 19.00 hores serà un pregó que homenatja el paper del personal sanitari durant la pandèmia, protagonitzat per la metge anestesista vinculada a l’Hospital de l’Esperança i vicepresidenta del Col·legi de Metges de Barcelona, Elvira Bise; la infermera doctora adjunta a la direcció del pavelló del Guinardó, Xènia Sist, i la infermera del CAP Vila de Gràcia Maite Fabregat. Les seves paraules es podran escoltar pel canal oficial de Youtube de la festa o per Betevé.

Aquest mateix canal serà el vehicle per seguir a partir de llavors actuacions musicals de diferents gèneres (de la rumba al jazz), amb artistes diversos, com Meritxell Nedderman, Son de Gràcia, Andrea Motis, Les Anxovetes, The Milkers i d’altres. També espectacles de circ, i per a infants (contacontes, teatre, titelles i d’altres); documentals sobre la festa major, càpsules de contingut històric sobre el districte i la seva celebració. Tot això amb criteris inclusius i sensibilitat de gènere, ha destacat Carbonell. Nombrosos espais de Gràcia, públics i privats, han participat en les gravacions.

Notícies relacionades

Els més addictes a la festa major fins i tot es podran descarregar una aplicació (‘app’ 360º de la Festa Major de Gràcia) per passejar virtualment per carrers ornamentats en anteriors edicions. I fins i tot comprar la samarreta de les festes.

La nota solidària la posarà una gran recollida d’aliments per al Rebost, que fa setmanes que ajuda les famílies més necessitades. 

Temes:

Festes