REBROTS A BCN

El Govern estudiarà canvis en les restriccions a la cultura i l'esport a petició dels alcaldes metropolitans

Els municipis demanen reforç de Mossos i sancions perquè es compleixi la resolució de l'oci nocturn

colau / periodico

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN

Ada Colau i els alcaldes de l’entorn metropolità de Barcelona han arrencat al Govern el compromís que estudiaran canvis en la resolució de fa una setmana que comporta el tancament d’espais culturals i esportius. Consideren que la regulació no pot funcionar amb una prohibició generalitzada i amb les moltes excepcions que estan plantejant els municipis. Els alcaldes sí que donen suport a la nova mesura que prohibeix l’oci nocturn i demanen reforços de Mossos i un règim sancionador que permeti controlar el sector.

El comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) treballarà en els ajustos en els pròxims dies, com també ha destacat el delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez.

En la trobada telemàtica han participat 14 alcaldes, així com la consellera de Presidència, Meritxell Budó; el conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, amb l’objectiu d’analitzar l’evolució dels rebrots de la Covid-19 a la zona i plantejar noves necessitats. També hi ha sigut present el nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

Colau, presencialment, juntament amb Núria Marín (l’Hospitalet) i Xavier García Albiol (Badalona) per via telemàtica, han comparegut posteriorment per explicar els detalls de la reunió. L’alcaldessa de Barcelona aplaudeix que la Generalitat hagi acceptat estudiar la primera resolució, que apuntava directament a la cultura i l’esport, i davant la qual s’han hagut d’articular innombrables excepcions aquesta setmana (des del Festival Grec a la reobertura del Zoo, en el cas de Barcelona). Els regidors demanen que no hi hagi una prohibició generalitzada de l’activitat, que està perjudicant molts operadors que s’havien adaptat a noves regles d’aforament i higiene.

Per contra, Colau aplaudeix el tancament de l’activitat d’oci nocturn («és el primer que s’hauria hagut de fer»), perquè allà sí que s’han produït rebrots, insisteix. També veuen necessària la retallada horària de l’activitat dels bars i terrasses fins a la mitjanit, per frenar els focus de socialització.

Tant ella com Marín han destacat que el Govern comenci a tenir en compte els municipis, una cosa que no va succeir la setmana passada, i que es comprometi a aclarir les noves regles del joc en lloc de generar «confusió». Tant en la possible reobertura d’algunes activitats com respecte a la mobilitat, en un moment en què la majoria de la gent està a punt d’agafar vacances. Per al comerç, esport i cultura, afectats pel primer anunci del dia 17, sol·liciten un pla d’ajuts econòmics.

Més recursos per a rastrejadors

En els aspectes pendents, les dues alcaldesses han destacat que encara no s’ha completat el reforç de rastrejadors i d’atenció primària. Exigeixen recursos «a tot el territori» per poder seguir la pista dels contagis.

Albiol ha emfatitzat que l’activitat de l’oci nocturn, per les seves característiques, no resulta convenient en aquests moments de pandèmia, però ha destacat que no es pot culpabilitzar el sector.

Notícies relacionades

«No podem demanar que la gent no surti de casa ara», ha afegit, al·ludint a vacances i l’onada de calor. «Han d’aclarir a la ciutadania què és la mobilitat responsable», ha insistit, satisfet que la Generalitat continuï descartant el confinament total.

Els altres alcaldes assistents a la convocatòria han sigut Antoni Balmón (Cornellà), Núria Parlón (Santa Coloma), Joan Callau (Sant Adrià de Besòs), Pilar Diaz (Esplugues de Llobregat), Laura Campos (Montcada i Reixac), Lluís Mijoler (el Prat de Llobregat), Lluïsa Moret (Sant Boi de Llobregat), Carles Ruiz (Viladecans), Antoni Poveda (Sant Joan Despí), Josep Perpinyà (Sant Just Desvern) i Lidia Muñoz (Sant Feliu de Llobregat).