la lluita contra el coronavirus

213 morts per coronavirus a BCN, 54 d'ells en residències

Detectats positius en 143 dels 255 centres, entre privats i públics, que hi ha a la ciutat

Colau acusa Torra d''abandonar' les instal·lacions de gent gran i li demana més recursos

ume-residencia / periodico

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

A Barcelona, des del 15 de març, han mort per coronavirusde les quals 54 eren ancians ingressats en alguna de les 255 residències, entre públiques i privades, que hi ha a la ciutat, que sumen uns 20.000 usuaris. En 143 d’elles, més de la meitat, s’ha detectat almenys un cas de positiu per Covid-19. L’alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, ha ofert les dades en una compareixença que ha fet aquest divendres per instar a la Generalitat que aporti més recursos a les residències, tant materials com de personal, i per denunciar que el Govern de Quim Torra les està descuidant. A tot Catalunya, va informar dijous l’Executiu català, 150 persones han mort en residències.

En un comunicat emès hores abans pel consistori, s’afirma que els testimonis rebuts per part de persones coneixedores de la situació de les residències «constaten una situació d’abandonament per part del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies». En definitiva, una acusació d’envergadura que suposa un altre pas en l’enfrontament entre administracions que l’ajuntament i la Generalitat ja han mantingut a compte de l’obra pública, aturada fa 10 dies per l’Administració barcelonina i aquest mateix divendres, després d’una temptativa prèvia, per l’Executiu català.

Com a exemple que alguns d’aquests centres estan al límit, l’alcaldessa ha remarcat que almenys quatre de les residències de la capital catalana han sol·licitat ajuda a la Unitat Militar d’Emergències (UME), obviant el consistori i el Govern català. Els militars han procedit a assumir tasques de desinfecció dels centres.

Missatges inquietants

«Fa dies que estem preocupats per la situació de les residències. És una situació crítica. Són un equipament sensible, d’un col·lectiu de risc, al qual s’ha de parar màxi,ma atenció», ha afirmat Colau, que ha recordat que la competència sobre aquesta qüestió correspon a la Generalitat, malgrat que el consistori també té residències, quatre en total.  «Ens preocupa que fa dies que ens arriben missatges demanant ajuda per falta de material, de professionals, d’informació a familiars sobre la gent gran confinada», ha afegit.

L’alcaldessa ha explicat que aquest divendres hi ha hagut una reunió del consorci de serveis socials, en el qual figuren l’ajuntament i la Generalitat, i ha reclamat a aquesta última que posi més recursos. Si Treball, Afers Socials i Famílies no està en condicions d’aportar aquests recursos, ha afegit, «que surtin d’altres departaments, però es necessita més atenció de la que s’ha parat a les residències».

«Necessitem un pla»

A continuació, Colau ha assegurat que el consistori posa els seus recursos a disposició dels centres; per exemple, els bombers de la ciutat assistiran a alguns en els pròxims dies, però ha remarcat que no es tracta que les administracions actuïn pel seu compte: «Necessitem un pla i el lideratge polític de la Generalitat. Creiem que és una emergència sanitària. Posem-nos-hi ja. Hem d’arremangar-nos».

Contractacions del Govern

Mentrestant, Treball, Afers Socials i Famílies va informar aquest divendres que ha contractat 70 professionals per reforçar les plantilles de residències d’ancians en les quals falti personal. El departament i el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) confien en incrementar el nombre de contractats i per a això fan una crida a gent que vulgui sumar-se a la borsa de treball, incloses persones «sense experiència prèvia en el sector», que rebran una formació ‘online’ elaborada pel consorci.

Els 70 contractats se sumen, indica un comunicat de Treball, a 83 més que ja van reforçar 22 residències a través dels serveis d’atenció domiciliària. El Govern també ha decidit traslladar 150 ancians de quatre residències, les més afectades pel Covid-19, a hotels, amb l’objectiu d’aïllar els que estan sans dels que presenten símptomes.

Residències a Espanya

Notícies relacionades

No hi ha dades oficials sobre el total de morts en residències a Espanya, si bé no hi ha dubte que el nombre no para de créixer. Diverses comunitats donen indicadors alarmants, informa Efe: almenys el 63% de totes les morts registrades a l’Aragó corresponen a residències i a Castella i Lleó, el 40%.

L’absència de tests i els errors i retards en les notificacions impedeixen oferir un balanç global. Les dades recopilades per Efe de governs autonòmics i dels mateixos centres mostren almenys 590 persones mortes per Covid-19 en residències, però la xifra real segurament deu ser una mica més elevada, perquè no tots els balanços estan actualitzats i falta informació de comunitats clau, com Madrid.