EPIDÈMIA A CATALUNYA

La Generalitat demana per primera vegada l'ajuda de l'Exèrcit pel coronavirus

Inicialment, el passat 18 de març, el conseller Miquel Buch va ser taxatiu: «a Catalunya no el necessitem».

zentauroepp52852372 19 03 2020 el conseller de interior  miquel buch   politica 200321170743

zentauroepp52852372 19 03 2020 el conseller de interior miquel buch politica 200321170743 / CONSELLERIA INTERIOR

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Generalitat ha demanat per primera vegada, a través de la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA), la intervenció de la Unitat Militar d’Emergències (UME) per desinfectar un centre tutelat de menors a Badalona (Barcelona) on s’han detectat casos de coronavirus.

Segons han informat a Efe fonts pròximes a les actuacions, el centre afectat és la residència La Dida, de Badalona, que acull a més de vint menors desemparats o en risc d’exclusió social.

Fins ara, el Govern s’havia mostrat reticent a demanar l’ajuda de l’Exèrcit en la crisi pel coronavirus. Inicialment, el passat 18 de març, el conseller Miquel Buch va ser taxatiu –«a Catalunya no el necessitem», va dir–, tot i que amb el pas dels dies, l’Executiu va anar modulant la seva actitud, fins que dimecres passat el titular d’Interior va admetre: «Si el necessitem, ja li trucarem».

En la seva petició remesa aquest divendres al Govern, la directora general de la DGAIA, Ester Cabanes, ha demanat l’ajuda de l’Exèrcit per desinfectar les instal·lacions del centre de menors tutelat, davant de la sospita que hi pugui haver 19 persones encomanades per coronavirus, amb quatre casos positius ja confirmats. La DGAIA, responsable última del centre, ja ha autoritzat l’entrada dels equips de l’UME a les dependències del centre de menors, que gestiona l’Associació Asterioide B-612.

«Coordinació permanent»

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, del qual depèn la DGAIA, ha precisat que no ha atès el vistiplau a l’actuació de l’UME i s’han limitat a assenyalar que qui ha de prendre aquesta decisió és la conselleria de Salut amb qui, han assegurat, estan «en coordinació permanent».

Les mateixes fonts han detallat que el Departament de Salut «enviarà una unitat mòbil al centre per poder fer un cribratge mèdic in situ, tant a nens com a professionals, i distingir els que tenen simptomatologia i les persones que estan sanes», després que s’hagin detectat quatre menors i dos professionals «malalts».

Han asseverat també que en aquests moments s’està condicionant el centre per separar els menors sans dels quals requereixen aïllament alhora que, a través de l’Institut Català de l’Acollida i l’Adopció, s’estan buscant famílies que puguin fer-se càrrec dels set nadons menors d’un any que resideixen a La Dida.

Diversos equipaments

Per la seva part, fonts de l’Ajuntament de Badalona han explicat a Efe que el consistori va incloure ahir aquest centre a la llista d’equipaments que va sol·licitar a l’UME per desinfectar i en el qual també figura el Centre Residencial d’Atenció Educativa (CRAE) Maria Assumpta, així com centres d’atenció primària.

D’acord amb el consistori, un professor i la directora del centre estan en quarantena després d’haver estat en contacte amb casos sospitosos de Covid-19, que ja estan aïllats i a qui suposadament demà els havien de practicar el test de coronavirus. A més d’aquest primer cas conegut, la Conselleria de Treball ha sol·licitat també l’ajuda de l’UME per desinfectar la residència d’ancians CAE Can Ruti de Badalona.

Contracte de «neteja gran»

Notícies relacionades

Fonts d’aquest departament han explicat que estan posant en marxa un contracte de «neteja gran per actuar de la manera més ràpida» a les residències però que, mentrestant, estan coordinant amb altres conselleries i administracions una «resposta» davant d’aquesta emergència sanitària.

Així, aquesta conselleria està actuant en coordinació amb la d’Interior i la de Salut, amb Protecció Civil, la Delegació del Govern i l’UME per «garantir aquesta resposta», precisa el departament de Treball.