El Covid-19

Més de 160 avis que vivien en residències han mort per coronavirus a Catalunya

La consellera de Salut ha destacat que és «important» protegir aquest col·lectiu i evitar els contagis en aquests centres

La Generalitat xifra en 310 les persones que viuen en centres de la tercera edat que tenen diagnòstic de coronavirus

zentauroepp52864241 hospital igualada200320175813

zentauroepp52864241 hospital igualada200320175813 / Marc vila

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Més de 160 persones que vivien en residències de gent granhan mort Catalunya per coronavirus, segons ha informat la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha recordat que les persones que viuen en residències són en molts casos vulnerables, que tenen un grau de dependència alt i patologies, i ha destacat que és «important protegir-les» i evitar els contagis en aquests centres. 

Aquest dimarts 31 de març, nou aviss han mort a la residència Pedra Serrada de Parets del Vallès. A més, hi ha 14 positius i 3 sospitosos. I el dilluns 30 de març, quatre usuaris de les residències de Santa Oliva i Sant Agustí d’Olesa de Montserrat van morir per coronavirus i ja en són 18 els interns d’aquests centres que han mort.

Divendres passat, 27 de març, la residència Fundació Privada Consorts Guasch de Capellades (Anoia) va informar de la defunció de 6 persones més, i ja en són 18.

La consellera ha assegurat que arriben «constantment» comandes de material sanitari a Catalunya i ha defensat una «manera de treballar descentralitzada», perquè els productes arribin tan ràpid com sigui possible als centres. En aquest sentit ha reivindicat la central de compres que Salut va impulsar i que agrupa també les patronals i les residències per comprar material sanitari en un mercat que en aquest moment és «complicat».  Sobre els tests ràpids, Vergés ha recordat que aquest divendres esperen que n’arribin 50.000 i, més endavant, 100.000 en una primera tanda i 100.000 més en una segona. 

Són unes comandes que la Generalitat va fer al marge de les que també espera del Ministeri de Sanitat. A mesura que vagin arribant, es desplegarà l’estratègia per aplicar-los. Es començaran a fer les proves ràpides als professionals sanitaris i, també, a les persones que siguin traslladades als hospitals, per detectar ràpidament si tenen coronavirus, ha afegit la consellera aquest dijous. La segona fase d’aquestes proves ràpides prevista per la conselleria serà en residències, en l’atenció primària i en el personal de serveis essencials més enllà dels sanitaris. La tercera fase consistirà a aplicar els tests en l’àmbit comunitari.

1.406 llits d’uci

Vergés ha assenyalat que en aquests moments hi ha 1.406 llits per a unitats de cures intensives (uci) a Cataluna i que treballen per continuar ampliant-ne la capacitat. En el total de llits d’uci hi ha ingressats 1.016 pacients amb Covid-19 (72%), 863 dels quals necessiten ventilació mecànica invasiva. Aquest dijous han arribat 500.000 mascaretes quirúrgiques; 208.000 de les més sofisticades (FFP2 i FFP3) i 20.000 bates, material que «de seguida es posarà a disposició» dels professionals sanitaris i de les residències, ha recalcat.

La consellera ha detallat algunes dades per regions sanitàries. 535 persones han mort per Covid-19 a Barcelona; 71 a la Catalunya Central, 43 de les quals, en el brot d’Igualada; 37 a Girona; 20 a Lleida i el Pirineu; 8 a Tarragona, i 1 a les Terres de l’Ebre. En total, han mort 672 persones a Catalunya, segons dades actualitzades aquest dijous. De les 1.021 persones que es troben en estat greu, ingressades a les ucis, 828 són a la regió sanitària de Barcelona; 58 a Girona; 56 a la Catalunya Central; 38 a Tarragona; 8 a les Terres de l’Ebre, i 33 a Lleida i Pirineus.

Més de 300 positius 

La Generalitat va xifrar dijous passat en 310 les persones que viuen en residències per a la tercera edat que tenen diagnòstic de coronavirus, segons informen els centres residencials de la xarxa pública catalana.

Aquestes persones es troben aïllades, estan sent tractades i la seva atenció segueix els protocols marcats per la Conselleria de Salut, va informar en un comunicat la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies.

A Catalunya hi ha 64.093 persones grans que viuen en places residencials públiques i privades, i els casos de coronavirus afecten 94 residències –d’un total de 1.073–.

Morts d’avis a Madrid

Un total de 1.065 avis han mort en residències de gent gran a la Comunitat de Madrid aquest mes de març, tot i que aquestes morts «no es poden atribuir exclusivament al coronavirus a causa de la falta de tests per a la seva detecció», segons fonts de la Conselleria de Polítiques Socials i Família.

Les dades són fruit del treball realitzat pels inspectors del Centre de Control de Qualitat i Inspecció (CIRA) en les 475 residències de la Comunitat de Madrid, en què resideixen un total de 52.031 persones grans. De les 1.065 persones grans mortes, 760 van morir en residències i 305 una vegada traslladats a l’hospital.

A més, 655 avis han donat positiu per coronavirus aquest mes de març, 388 estan hospitalitzats i 14.894 en aïllament, dels quals 4.156 presenten algun símptoma i 10.738 són actualment asimptomàtics.

Fonts de la Conselleria agreguen que el mes de març passat van morir 460 persones en residències de gestió indirecta i concertades de la Comunitat de Madrid, que sumen al voltant de 200, per la qual cosa «per extrapolació» la xifra total de morts en tots els tipus de centres és d’unes 900 persones.

Material necessari

Notícies relacionades

La Comunitat de Madrid considera «prioritari» que els equips de protecció individual (EPIs) arribin «al més aviat possible» a les residències, per evitar així noves infeccions. Per això, ha sol·licitat al Ministeri de Sanitat «que enviï tot el material necessari per continuar atenent aquestes persones» que, segons les estimacions de la Comunitat de Madrid, són 185.000 mascaretes i 930.000 EPIs.

A més, ha reclamat «a l’autoritat competent» la incorporació de 100 sanitaris «per atendre adequadament» a les persones de les residències i garantir l’arribada als centres dels test ràpids «per poder detectar i frenar a temps els contagis».