CORONAVIRUS

Comença el muntatge de l'espai que acollirà sensesostre a la Fira

L'UME, els bombers i Creu Roja organitzen el campament, que rebrà d'entrada 150 persones

El consistori calcula que el dispositiu estarà completat entre dimarts i dimecres

pavell-7 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

La Unitat Militar d’Emergències (UME) ha començat aquest diumenge, de forma conjunta amb l’Exèrcit de terra, la Guàrdia Urbana, els Bombers i la Creu Roja, a muntar al pavelló número 7, o de Victòria Eugènia, a la Fira de Barcelona, un dispositiu de 6.000 metres quadrats que servirà com a campament d’acollida per a un miler de persones en situació de vulnerabilitat. En principi, i tot i que també està previst que algunes famílies sense recursos hi recalin, la majoria de les 1.000 places seran destinades a sensesostre: a Barcelona, hi ha prop de 1.200 persones que dormen al carrer, una situació ja complicada que ho és molt més en temps de coronavirus i de confinament.

Tot i que el consistori va dir la setmana passada que no li consta que això hagi succeït, entitats com Arrels han denunciat que la Guàrdia Urbana ha arribat a multar sensesostre per ser al carrer, en una situació que voreja l’esperpent. En tot cas, l’administració local es va posar a treballar per crear un espai d’acollida. Va demanar ajuda al Govern català i al central, i va respondre el segon, en concret, la vicepresidència que encapçala Pablo Iglesias, que va oferir els recursos de l’UME.

Primer contingent

Segons relata l’ajuntament, d’entrada s’instal·laran 150 llits al pavelló de Montjuïc, en el qual els allotjats trobaran seguretat, higiene i alimentació. Aquest número s’anirà ampliant en funció de les necessitats que vagin sorgint. La gestió de l’espai correspondrà a personal de l’ajuntament juntament amb Creu Roja i altres entitats socials. Hi haurà zones de descans, dutxes i menjador. Entre l’equip que atendrà els que siguin traslladats al pavelló hi figuraran, entre d’altres, educadors socials i psicòlegs.

Altres dispositius oberts arran de la crisi sanitària causada pel COVID-19  són els 200 apartaments que la ciutat ha llogat a un operador, i en els quals se situarà gent que estigui en altres dispositius i necessiti ser aïllada, així com víctimes de la violència masclista i famílies amb nens. 56 persones més aniran a un nou equipament municipal, l’Institut Pere Calafell, gestionat per Creu Roja i un centre de 30 places que permet l’aïllament de persones que estan en centres de primera acollida. Aquest últim cas funcionarà en col·laboració amb l’entitat Sant Joan de Déu. 

Notícies relacionades

«Avui donem la benvinguda a l’UME, que ens va donar una resposta molt ràpida quan vam plantejar la necessitat de muntar un operatiu per allotjar fins a 1000 persones», ha afirmat l’alcaldessa, Ada Colau, en un vídeo.Un agraïment que contrasta amb aquella imatge que tant enrenou va causar quan, en el 2016, Colau va comunicar en persona a militars que no eren benvinguts al Saló de l’Ensenyament, una cosa que els seus detractors li han recordat aquests dies.

Ifema, reconvertit

Mentrestant, a Madrid, el recinte firal d’Ifema s’està convertint en un gran hospital, informa Efe. La Comunitat de Madrid, en col·laboració amb el Ministeri de Sanitat i l’UME està habilitant llits en diferents pavellons, que ja han acollit els primers pacients derivats d’altres hospitals de la Comunitat. Ara per ara, més de 1.300 persones podran situar-se allà, però si és necessari s’anirà guanyant espai, fins a superar les 3.000 places i fins i tot arribar a 5.500.