EFECTES DE LA CRISI SANITÀRIA

Coronavirus: El trànsit als accessos a Barcelona cau un 15% en hora punta

El descens en la mobilitat també es nota en metro i tren, menys freqüentats de l'habitual

Els taxistes de la capital catalana insten el col·lectiu a posar-se en quarantena «com més aviat millor»

zentauroepp52768108 imatge de la ronda de dalt al seu pas per cornell  de llobre200313131200

zentauroepp52768108 imatge de la ronda de dalt al seu pas per cornell de llobre200313131200 / Alex Recolons

2
Es llegeix en minuts
Agencias

La paralització de l’activitat diària de molts ciutadans pel coronavirus  (tancament d’escoles, aïllaments preventius o quarantenes o teletreball) ja es nota de forma notable a les carreteres. Aquest divendres, primer dia d’escoles tancades, el trànsit als accessos a Barcelona ha caigut en hora punta un 15,1% respecte a divendres de la setmana passada, segons dades del Servei Català de Trànsit.

Fins a les 10.00 hores, el trànsit a les principals entrades i sortides a Barcelona ha baixat un 12,6% en comparació amb divendres passat. Entre les 07.00 i les 10.00 h, franja considerada hora punta, el descens ha sigut del 15,1%.

Durant aquesta setmana ja s’havia notat un descens en la circulació de vehicles. Entre dilluns i dijous, el descens va ser del 5,25%, en comparació amb la mateixa franja de la setmana passada. Aquesta dada inclou les autovies d’entrada i sortida a la capital catalana com la B-23, l’A-2, la C-31, la C-32, la C-16, la C-58, la C33, la B-21 i la C-31. No queda contemplat aquí el trànsit per les rondes de Barcelona.

Sense aglomeracions en el transport públic

També ha caigut l’ús del transport públic a la capital catalana aquest primer dia sense classes. Les estacions de metro i de tren oferien una imatge més típica d’un cap de setmana que no d’un dia feiner. Vestíbuls, andanes i trens estan menys freqüentats de l’habitual.

Molts dels usuaris de metro i trens portaven mascaretes, mocadors i bufandes per tapar-se la cara. També la majoria de personal que treballa de cara al públic, ja sigui en taulells, taquilles o bars de les estacions, ha optat per tapar-se la cara d’alguna manera.  

Aquest divendres no hi ha hagut, doncs, les habituals aglomeracions de primera hora del matí en el transport públic. Els usuaris han pogut mantenir les distàncies, seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries, que aconsellen deixar un mínim d’un metre de distància entre persones.

Els taxistes criden a posar-se en quarantena

Per la seva banda, els taxistes de Barcelona han cridat a posar-se en quarantena «com més aviat millor» per reduir l’impacte de la crisi del coronavirus i el seu contagi. «Estem en una situació d’emergència sanitària i d’aquí a pocs dies es tancaran comerços i establiments públics, és per això que el millor és que ens posem en quarantena com més aviat millor», ha defensat Élite Taxi Barcelona en un comunicat.

L’associació de taxistes, la més representativa de l’àrea metropolitana, ha demanat que el que decideixi treballar o els serveis socials gratuïts «ho facin sota l’estricte protocol que marquen les autoritats sanitàries». «Us demanem calma, paciència i altesa de mires, però sobretot responsabilitat i que sigueu molt rigurorosos amb l’operativa dels protocols a l’hora de donar servei», ha remarcat.

Notícies relacionades

Élite Taxi Barcelona ha lamentat que no és possible aplicar «cap tipus de regulació restrictiva», després de preguntar-ho a les administracions. Ha indicat que «només en el cas» que el Govern i la Generalitat prenguin mesures en la contenció del Covid-19 per a la mobilitat i la circulació de vehicles es podran aplicar regulacions restrictives.

El portaveu d’Élite Taxi Barcelona, Tito Álvarez, ha indicat que les conseqüències econòmiques per als taxistes d’aquesta crisi «seran molt grans». Però ha remarcat que «per damunt de tot hi ha la seguretat» i ha instat a no córrer riscos i anar amb compte amb el coravirus, sobretot, aquells que tenen persones grans al seu càrrec.