CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Coronavirus: Catalunya es queda sense classes des d'aquest divendres

Catalunya es queda avui sense classes i les autoritats insten la població a «abaixar el ritme»

L'Executiu català decreta també el confinament d'Igualada i tres municipis més de l'Anoia

zentauroepp52769328 viruis barcelona200313142644

zentauroepp52769328 viruis barcelona200313142644

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez / Fidel Masreal

Catalunya ha activat la fase 1 d’emergència del Pla de protecció civil (Procicat) per la pandèmia de coronavirus. La situació, igual que en el conjunt d’Espanya, és ja molt semblant a la d’Itàlia, per això aquest dijous el president Quim Torra ha donat dues ordres de pes. La primera, la que afecta més famílies: que totes les escoles, instituts i universitats «cessin l’activitat» a partir d’aquest divendres i almenys durant dues setmanes (algunes universitats l’han allargat tot un mes, fins a la tornada de les vacances de Setmana Santa). La segona, de més impacte, pel que suposa per a un territori de més de 65.000 persones i diverses desenes d’indústries: el confinament dels habitants d’Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena, a l’Anoia, que s’ha convertit en la zona roja del virus a Catalunya. Aquesta comunitat, a 12 de març, ha registrat ja un total de 319 casos i sis morts. A tot Espanya, els infectats superen els 2.150 i el virus ja ha segat la vida de 50 persones.

La suspensió de l’activitat escolar s’ha avançat a aquest divendres, atesa la  situació excepcional que viu Catalunya. Això suposa la clausura de guarderies, escoles, instituts i també universitats tant de la xarxa pública com de la concertada, privada o de qualsevol altra titularitat. Uns 1,8 milions d’alumnes i 100.000 professors catalans es quedaran sense classes.

El confinament dels quatre municipis de l’Anoia és vigent des d’aquest dijous a les 21 h i fins que es dicti una resolució que modifiqui o deixi sense efecte la decisió. El motiu és que Igualada (i en concret el seu hospital) representa, en aquests moments, el focus més gran de l’epidèmia de coronavirus que assola Catalunya: el municipi acull 49 casos positius (dels quals 36 són sanitaris), 250 persones confinades i tres morts. «Ens compromet un equipament essencial com és l’hospital d’Igualada», ha justificat la consellera de Salut, Alba Vergés.

«Abaixar el ritme» per «evitar el col·lapse»

Les autoritats també han apel·lat a la solidaritat i civisme de la població. «Demano la màxima col·laboració a la ciutadania i a totes les institucions –ha dit el president Torra. Cal abaixar el ritme per aturar aquesta pandèmia i evitar el col·lapse del sistema sanitari». El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha precisat que l’Executiu català està treballant en «disminuir les jornades laborals» mitjançant la «flexibilització» dels torns de treball i «fomentant el teletreball». I també ha assegurat que un altre objectiu és «reduir fins a un terç la capacitat del transport col·lectiu». Una opció, per a aquesta última mesura, seria incrementar la freqüència de metros, busos i trens.

Per la seva part, la consellera Vergés ha incidit en la «importància» de «reduir el ritme». «És previsible que tinguem un augment de casos a Catalunya que tensaran el sistema sanitari», ha advertit. «Per això demanem a tota la societat que abaixi el ritme per reduir els contagis i trencar les cadenes de transmissió del virus. Aquestes mesures les hem demanat en altres ocasions de manera puntual. Però ara estem parlant d’una situació diferent: les mesures que aprovem tenen una durada mínima de 14 dies. Mai abans a Catalunya s’havia abordat una emergència en aquest sentit», ha afegit Vergés.

La consellera de Salut ha insistit en la recomanació a la població d’«evitar aglomeracions» i ha aconsellat el «teletreball», que les «persones vulnerables» no surtin de casa i «utilitzar menys el transport públic». Vergés també ha destacat que la situació d’Igualada és «diferent» de la de la resta de Catalunya, on està «tot controlat». 

Confinament a l’Anoia

A les 9 de la nit, la portaveu del Govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha anunciat el confinament d’Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena. La població no podrà sortir d’aquests municipis fins a nou avís. No obstant, fins a la mitjanit d’avui els ciutadans d’aquestes quatre localitats de l’Anoia podran entrar-hi i es permetrà, previ control dels Mossos d’Esquadra, la sortida de totes les persones que no visquin allà.

Notícies relacionades

Però des d’aquell moment quedarà prohibida tota sortida dels municipis, «tret de serveis d’emergència i de caràcter essencial». El conseller Buch ha recomanat «la permanència de la població d’aquests municipis als seus domicilis mentre es mantinguin les mesures d’aquesta resolució».

A la reunió extraordinària del Consell Executiu s’han aprovat dos decrets llei. Un que permet fer reunions del Govern i del consell tècnic telemàticament. Un altre sobre mesures assistencials, financeres, fiscals i de contractació: la gratuïtat de les trucades al 061 i l’ampliació  del 012 al cap de setmana; l’ús del fons de contingència per respondre a la pandèmia a mesura que es requereixi i un fons de 188 milions per mantenir l’activitat econòmica. També s’ha posposat l’impost als establiments turístics, així com les mesures en relació amb el cànon de la Fira de Barcelona aquest any ja que l’activitat firal s’ha vist molt afectada.