Amb molt de gust

La moda de les cocotxes

Les de bacallà s'imposen a les de lluç per la seva millor conservació

zentauroepp52382211 bcn sen200221145242

zentauroepp52382211 bcn sen200221145242 / Jorge Gil

2
Es llegeix en minuts
Miquel Sen
Miquel Sen

Periodista

ver +

Per motius molt difícils d’assenyalar, determinats ingredients experimenten el vaivé de les modes. Un d’ells són les cocotxes, concretament les de bacallà, perquè els seus grans rivals, les de lluç, es redueixen a una aparició puntual.  La raó del triomf de les salades es deu, gairebé amb tota seguretat, a la seva gran facilitat de conservació. Uns quants lluços, donen, pura lògica, escasses cocotxes de curtíssima projecció dins del capítol frescor. En canvi, les de bacallà es mantenen a l’espera d’un cuiner audaç que les torni a la gran vida gastronòmica. Així s’explica l’exaltació absoluta de receptes com l’ajoarriero de llamàntol i  Aquesta última és el resultat d’una habilitat manual que val la pena conèixer. En presència d’un oli en el qual s’han daurat uns alls lleugerament, s’hi treballen les peces ja dessalades en un pilpil en el qual cal tenir canell perquè desprenguin la seva gelatina. És un moviment circular i elegant com el d’un buscador d’or en una pel·lícula de John Ford. 

A 70 graus

Com l’èxit d’aquestes minúscules parts del bacallà reposa al tàndem mà del xef-matèria primera, és lògic que en les millors bacallaneries trobem la provisió necessària al punt de sal, perquè res més avorrit que un peix mòmia en el qual s’ha abusat de l’aigua fins ofegar-lo. Així el saben tractar a Perelló 1898, al mercat del Ninot. És l’emplaçament ideal per comprar la porció inferior de la mandíbula de ‘Gadus morhua’ o degustar-la in situ, a partir d’una altra fórmula que demostra la vitalitat culinària d’aquest fragment sedós. En aquest cas, la preparen a baixa temperatura, a 70 graus, en el que gairebé podríem denominar una infusió d’oli que no conté ni all ni julivert. El contrapunt s’aconsegueix a base de formatge Idiazábal, que manté la suavitat inherent a la recepta, més un toc làctic fumat. Com que la quaresma està a l’abast de la forquilla, el triomf de la cococha encara arribarà a més nivell. 

Salmos 2016, un Priorat per 24,10 €

Normalment, en aquest país que ens ha tocat viure, els líders, una vegada ho són, deixen la invenció i la iniciativa als altres. En el cas de la família Torres, el tema no va per allà. Han creat el primer tractor elèctric, continuen mantenint criteris mediambientals molt estrictes i no cessen en la recuperació de noves varietats en diferents marcs geogràfics. Així és lògic que plantegin un vi negre molt ben fet fruit d’un paisatge excepcional, el Priorat. És el resultat de les varietats carinyena, garnatxa i syrah veremades en els tan característics pendents pedregosos. Són les pissarres anomenades licorella, responsables en últim terme de la qualitat d’aquest vi. En copa és pura potència i sedositat.

Temes:

Restaurants