INCLÒS UN CARCINOMA

Quinze jubilats del metro de Barcelona tenen afeccions pulmonars per amiant

TMB va encarregar revisions a 141 exempleats que van estar exposats durant els últims 15 anys

zentauroepp45578343 metro amianto190108112309

zentauroepp45578343 metro amianto190108112309

2
Es llegeix en minuts

Els exàmens mèdics que la companyia Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha fet a 141 empleats que han deixat de treballar al metro en els últims 15 anys, la majoria jubilats, han trobat afectacions pulmonars relacionades amb l’amiant en 15 d’aquests treballadors.

Les 141 revisions mèdiques han inclòs tant el personal jubilat com els que han deixat de treballar a l’àrea de Manteniment i Projectes de Metro de Barcelona en els últims 15 anys.

Dels 15 casos d’afectacions o malalties relacionades amb una potencial exposició a l’amiant, set són alteracions pleurals, sis són tumors broncopulmonars –inclosos quatre que ja estaven diagnosticats– i dos són fibrosis pulmonars (asbestosis).

La companyia ha aportat aquesta informació al Comitè de Salut i Seguretat de Metro, dins del seguiment que fa dels plans de contingència i mesures de prevenció pel problema dels materials amb contingut d’amiant. TMB també ha traslladat la informació dels diagnòstics confirmats al sistema públic de sanitat perquè faci el seguiment corresponent.

Revisions des del 2018

L’empresa del metro de Barcelona està fent des del 2018 revisions mèdiques a tot el personal que hagi pogut estar exposat alguna vegada a fibres d’amiant, exàmens que també ha estès a antics treballadors.

El programa de vigilància de la salut del personal actiu del metro ha revisat 1.056 persones i l’any passat va trobar 28 casos de manifestacions pleurals, que requereixen control, però no tractament, i un carcinoma broncopulmonar ja tractat.

TMB ha informat aquest dimecres que recentment un d’aquests 28 casos ha notificat la seva «incapacitat temporal per malaltia professional en període d’observació a l’espera de confirmació diagnòstica». Segons la companyia, aquestes persones continuaran dins del programa i estan començant a ser visitades novament quan ho aconsellen els especialistes.

Cap empleat exposat, ara

D’altra banda, segons TMB, tots els estudis higiènics personals i els llocs de treball de les persones de l’empresa del metro de Barcelona en els quals s’ha detectat alguna afectació relacionada amb exposició a l’amiant han donat negatiu, cosa que confirma que actualment cap empleat està exposat a risc professional per inhalació de fibres d’amiant.

Aquest procés i la problemàtica de l’amiant al metro s’estan tractant en la negociació del conveni col·lectiu.

Fins ara, en la xarxa de metro de Barcelona han retirat 138 tones d’amiant i han tractat 79 tones més, d’un total de 441 tones inventariades en forma de planxes, tubs i altres elements constructius.

Notícies relacionades

L’estiu que ve està previst rehabilitar la coberta del taller de la Sagrera, que té una part d’uralita, amb les màximes mesures de seguretat i amb un procés previ d’informació i participació amb els veïns.

El pla de TMB és eliminar o confinar tot el fibrociment del metro en tres anys.