BALANÇ DEL GREMI

Els hotelers de Barcelona acudiran als tribunals si l'ajuntament apuja la taxa turística

Demanen que també es repercuteixi l'impost a altres sectors que es beneficien del turisme

zentauroepp50207109 pla curt del president del gremi d hotelers de barcelona  jo191003123331

zentauroepp50207109 pla curt del president del gremi d hotelers de barcelona jo191003123331 / Aina Marti

2
Es llegeix en minuts
LAURA TOLEDANO / CECILIA ARENAS

El sector hoteler i el dels allotjaments turístics han valorat aquest dijous els «bons resultats» de la campanya d’estiu, en què es van superar les xifres de l’anterior tot i que sense arribar a les del 2017. El Gremi d’Hotels de Barcelona ha afirmat que l’ocupació va arribar al 83,8%, un 2,9% més respecte del 2018. L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), per la seva part, ha situat l’augment en quatre punts, del 79,5% al 84,1%.  No obstant, malgrat l’esmentat creixement, les dues entitats han rebutjat l’increment de la taxa turística que proposa l’Ajuntament de Barcelona. Fins i tot han coincidit que acudiran als tribunals si la mesura s’acaba aprovant.

Tant hotelers com pisos turístics repliquen a la proposta consistorial plantejant que, en lloc d’augmentar la taxa, s’estengui en altres àmbits com poden ser el transport o els espais culturals que també es beneficien del turisme i no paguen impostos. Adversaris en altres fronts, en aquest cas estan disposats a unir forces contra el gravamen. 

«[L’increment de la taxa] és una falta total de respecte envers un dels sectors més importants del país», ha etzibat aquest dijous en roda de premsa el president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Mestres. El sector hoteler ja tributa 320 milions d’euros a l’any en impostos, ha al·legat, una suma que considera suficient tenint en compte que «altres sectors que també s’alimenten del turisme no paguen cap tipus d’impost». 

Malgrat haver sigut «un estiu relativament bo», el president del Gremi d’Hotels ha aprofitat per criticar les «inadmissibles» vagues a l’aeroport del Prat i ha assenyalat que, en lloc d’apujar la taxa turística, el que hauria de fer l’Administració és gestionar millor els impostos o ampliar la base de recepció de fons en activitats de lleure com museus, excursions i parcs.

Enrique Alcántara, president de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) també ha rebutjat rotundament la taxa turística: «Carregar l’allotjament no soluciona el problema de la saturació turística», ha advertit.

En aquest sentit, Alcántara ha remarcat que el nombre d’hotels no creix, però cada vegada augmenta més el nombre d’habitacions turístiques il·legals, xifrada en 9.000, un dels problemes que afecten directament el sector. «No tenen taxes, no està regulat. El turista anirà a aquest tipus d’habitacions on tenen preus més econòmics», ha denunciat. També ha admès que l’Administració «ha treballat bé» per combatre els apartaments il·legals, però ha demanat un esforç més gran per «fiscalitzar les habitacions».

Notícies relacionades

Actualment, la taxa turística correspon a un 5% del preu per nit i per persona, però segons Alcántara, «amb la proposta de l’ajuntament arribaria a triplicar-se fins al 15%, unes xifres que no es troben en cap altre lloc». Igual que el Gremi d’Hotels, aquest sector ha apuntat a altres sectors per aplicar el gravamen, i ha reclamat, així mateix, poder participar en la decisió de la taxa a través d’una taula de col·laboració amb gremis hotelers i l’ajuntament, per decidir l’import i a què es destina.

En un altre ordre de coses, Apartur ha advertit que existeixen factors de risc com el ‘brexit’ que poden allunyar i dificultar el mercat anglès, el més important per al sector a Barcelona a nivell europeu, i també ha avisat de la situació política i la inseguretat, tot i que no van condicionar directament les xifres d’ocupació aquest estiu.