Turisme

Espanya es manté com el país més competitiu del món en turisme

Un informe del Fòrum Econòmic Mundial el situa líder pels seus recursos naturals i culturals i la seva infraestructura

L'organització afegeix que Espanya «podria millorar» el mercat laboral, la política fiscal i la regulació

zentauroepp49122071 barcelona  18 07 2019  el turismo de lujo en barcelona en la190723193632

zentauroepp49122071 barcelona 18 07 2019 el turismo de lujo en barcelona en la190723193632 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Malgrat l’alentiment de les arribades de turistes estrangers en els dos últims anys, Espanya es manté com el país més competitiu del món al sector, segons el Fòrum Econòmic Mundial, posició que ocupa des del 2015. Segons l’informe que aquesta institució publica cada dos anys, Espanya es posiciona per davant de França, Alemanya i el Japó, tot i que té la mateixa puntuació que aquests tres països (5,4 punts sobre 7) gràcies als seus recursos naturals i culturals i les seves infraestructures, tot i que “pot millorar” en condicions laborals, política fiscal i regulació.  

L’Índex de Competitivitat Turística (WEF, per les seves sigles en anglès) mesura el conjunt de factors i polítiques que permetin el desenvolupament sostenible del sector de viatges i turisme de 140 economies. El top 10 de països amb millor puntuació es manté permanent inalterable des de fa dos anys (Espanya, França, Alemanya, el Japó, els Estats Units, el Regne Unit, Austràlia, Itàlia, Canadà i Suïssa) i només el Regne Unit va perdre la posició canviant de lloc amb els EUA.

L’informe ressalta entre els principals atractius d’aquest país els seus “excel·lents” recursos naturals i, sobretot, culturals, a més de tractar-se d’un important centre de celebració de congressos internacionals i d’esdeveniments esportius. A més, l’informe destaca Espanya com el país que millor combinal’oferta cultural amb llocsd’interès patrimonial. En aquest sentit, l’increment del nombre de llocs de patrimoni natural reconeguts per la UNESCO (de 9 a 11) ha contribuït a augmentar l’atractiu dels espais naturals.

Apartat especial mereixen les “excepcionals” infraestructures. Així, l’informe remarca l’alta densitat hotelera i la qualitat del transport per ferrocarril, de les carreteres i dels ports, molt importants aquests últims per desenvolupar la indústria dels creuers. “Els nombrosos visitants internacionals poden confiar en les bones infraestructures aeroportuàries, amb una àmplia varietat de companyies aèries que subministren una alta connectivitat”, apunta l’informe. I assenyala el “sòlid avantatge relatiu” que aporten les Tecnologies de la informació i comunicació (TIC) i la seguretat.

Podria millorar...

Notícies relacionades

Però no tot són bones paraules, l’informe també recorda que Espanya “pot fer més” per millorar el mercat laboral, “especialment a la llum d’empitjorament de les pràctiques de contractació i acomiadament (107 a 126)”. Sobre la política fiscal diu que “podria reformar-se” per tenir menys impacte en els incentius per treballar i invertir, i recorda que el marc legal per a la solució de controvèrsies i regulacions desafiadores “podrien ajustar-se”.

A més, mentre que la sostenibilitat ambiental general “està per sobre de la mitjana mundial”, l’estudi diu que els recursos naturals d’Espanya podria beneficiar-se d’una reversió del recent deteriorament partint de regulacions ambientals i amb més cobertura forestal. Finalment, la competitivitat es podria millorar encara més vigilant la caiguda de la competitivitat dels preus a Espanya (98 a 101)

Temes:

Turisme