L'avanç de l'obra de Gaudí

Quatre figures alades coronaran les torres dels evangelistes de la Sagrada Família

El 2021 estaran acabades, juntament amb la de la Verge Maria i un any després la de Jesús. Aquest divendres, dissabte i dilluns previs a la Mercè la basílica celebra jornades de portes obertes.

zentauroepp49933977 sagrada familia190919200037

zentauroepp49933977 sagrada familia190919200037

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Les cinc torres centrals de la Sagrada Família, que representen els evangelistes Mateu, Marc, Lluc i Joan, i la Verge Maria, concentren actualment el major nivell i afany de progrés, a la vista, de la construcció de l’obra d’Antoni Gaudí, actualment amb el 75% ja conclòs. Aquest dijous, els responsables de fer-la realitat van donar a conèixer com seran coronades les quatre torres dels evangelistes. Una peça terminal sustentarà al final de cada torre el tetramorf equivalent a cada evangelista: un àngel per a Mateu; un lleó per a Marc; un bou per a Lluc, i una àguila per a Joan. Tots són figures alades i van acompanyats d’un llibre que representa la Bíblia. Les quatre torres estaran acabades a finals del primer trimestre del 2021. Faran 135 metres, tal com es va explicar aquest dijous en la presentació dels avanços de l’obra. Els prototips dels esmentats terminals, culminació de les torres dels evangelistes, obra de l’escultor Xavier Medina Campeny, estaran exposats en una escala d’1:5 al temple fins al dia de la Mercè.

Igualment s’ha explicat que la torre de Maria, que farà 138 metres, s’acabarà a mitjans del 2021. La torre més alta, de 172,5 metres, que representarà Jesús estarà acabada a finals del 2022. Actualment, les sis torres ja superen els 100 metres d’altura. «106 mesuren les dels Evangelistes, 104 la de Maria i 101,5 metres, la de Jesús. I a finals d’aquest any esperem que sobrepassin ja a les dues torres centrals del Naixement», va precisar l’arquitecte director de les obres de la Sagrada Família, Jordi Faulí.

Segons ell mateix va explicar, també en paral·lel a l’alçat de les torres, s’avança a col·locar els tubs que conduiran la calefacció per terra radiant sota les naus de la basílica. «La fase inicial sota la nau principal ja es va finalitzar l’any passat i ara es continua sota les naus laterals», va dir.

Així mateix, i segons van donar a conèixer els responsables de l’obra, es construeixen espais subterranis destinats a serveis diversos, com instal·lacions de maquinària, com la vinculada a la climatització. A més es treballa ja en els preparatius de les cobertes de les naus laterals, amb atenció als símbols eucarístics presents a les maquetes que va deixar Gaudí.

Quant a la data d’acabament de les obres, anunciada per al 2026, el president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps, va confirmar que el ritme de treball i de visites de turistes les entrades de les quals sufraguen l’obra permet ser optimistes amb el calendari previst. Si bé va voler puntualitzar que el 2026 es finalitzarà la construcció de l’obra però no la decoració final, que no es coneix encara a qui s’encarregarà.

Concurs per a selecció d’artistes

Notícies relacionades

Esteve Camps va avançar que es prepara ja la convocatòria del concurs per seleccionar l’artista o artistes que realitzaran les més de 100 figures que en ‘la Bíblia de pedra’ que va somiar Gaudí conservin el sentit de les escriptures adaptat i comprensible en el segle XXI. «Per a això, dues comissions consultives, una de teològica i una altra d’artística, més el nostre patronat, guiaran el procés de selecció de qui haurà de realitzar les iconografies», va indicar.

Quant a l’escalinata prevista sobre el carrer de Mallorca, polèmica per la seva afectació a les actuals vivendes i comerços, i deguda expropiació, Camps va informar que després de la Mercè es reprendran les negociacions per mirar d’arribar a una entesa amb l’Ajuntament de Barcelona.