VA MORIR A L'HOSPITAL

Una baralla mortal fa aflorar el conflicte amb els narcopisos de la Mina

Els veïns denuncien que la convivència al barri de Sant Adrià s'ha deteriorat amb els compradors d'heroïna de països de l'Est

Diumenge a la tarda, una discussió entre una família i diversos consumidors va acabar amb un georgià ferit que va morir a l'hospital

undefined49249389 sant adri  del bes s  27 07 2019 barri de la mina  controls 190812094830

undefined49249389 sant adri del bes s 27 07 2019 barri de la mina controls 190812094830 / Robert Ramos

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La mort d’un home de 30 anys i de nacionalitat georgiana al barri de la Mina (Sant Adrià de Besòs) ha elevat la tensió en un veïnat que, acostumat a bregar amb la droga, no protesta per nimietats. L’últim any, després que la pressió policial extirpés del Raval la plaga de narcopisos establerta al centre de Barcelona, la Mina ha agafat el relleu.

Al bloc de Venus, contra el qual han xocat nombrosos intents administratius de demolició, els narcopisos –domicilis que aprofiten la inviolabilitat de les residències per vendre droga i oferir als consumidors la possibilitat d’injectar-se-la al seu interior– s’han estès repetint la mateixa fórmula que van assajar amb èxit al districte de Ciutat Vella traficants dominicans i pakistanesos. Actualment, en aquest edifici hi ha diversos narcopisos a ple rendiment i la seva oferta ha convertit el veïnat en un punt de peregrinació de toxicòmans originaris de països de l’Est, sobretot, de Geòrgia. I, amb ells, els conflictes de convivència que ahir diumenge van viure el seu episodi més greu.

Discussió a l’ascensor 

Els veïns, tot i que cap vulgui donar el seu nom, sí que expliquen que el que va passar va ser que diversos consumidors georgians es van embardissar en una discussió amb un menor d’edat a l’ascensor quan es dirigien a un narcopís de la setena planta. El pare va sortir amb un pal a defensar el seu fill i els toxicòmans li van treure el pal i van acabar agredint el progenitor. A continuació, va arribar la resposta de diversos veïns de l’edifici, que van linxar els compradors d’heroïna. La baralla va començar en la planta baixa de l’edifici, però va seguir al carrer i va acabar amb un d’ells greument ferit i desplomat a la vorera del carrer de Ponent.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) el va traslladar d’urgències, però va morir hores després a l’hospital. "Aquesta és la primera vegada que ha acabat en una mort, però les baralles són constants", explica una veïna. Durant els últims mesos, la ruta de toxicòmans georgians a la Mina a comprar heroïna s’ha anat incrementant. També fins alCentre d’Atenció i Seguiment (CAS) del veïnat, ubicat a prop del bloc de Venus, els treballadors del qual estan desbordats. 

El cavall que subministren aquests domicilis és fins i tot més barat i més adulterat que el que es comercialitzava al Raval. "Venen paperines per 3 euros", assegura un altre veí. Malgrat la mort violenta d’un dels seus compatriotes, aquest dilluns nombrosos georgians han mantingut la seva ruta diària fins a la Mina. Quan fosqueja, la plaça de Venus pot arribar a acumular 20 o 30 persones que fan cua davant algun dels portals, esperant el seu torn per pujar i punxar-se. El fenomen ha enfrontat el barri a una situació desconeguda. L’augment del flux de consumidors de països de l’Est ha elevat la crispació fins a fer-la irrespirable per a alguns dels residents. "Jo soc d’aquí, fa 40 anys que estic aquí, però ara ja no vull continuar aquí", resumeix un d’ells.

De l’institut de 'Merlí' a la Mina

Notícies relacionades

El 29 de maig es va dur a terme a l’escola Menéndez Pidal, situada darrere de l’Hospital de la Vall d’Hebron i plató de la famosa sèrie de TV-3 'Merlí', una operació policial de desallotjament. S’havia convertit en un insòlit quarter general integrat per una comunitat de gairebé cent lladres georgians que cada nit sortien en grups de 4 o 5 persones a la recerca de pisos buits per Barcelona. Després, amb el sarró ple de joies, rellotges o tauletes electròniques, tornaven a l’escola abans que es fes de dia. Els investigadors van documentar que les sortides nocturnes d’aquells lladres anaven fins a la Mina: a comprar heroïna. Va ser el primer indici públic. 

Els delictes al barri de la Mina han augmentat un 12%, segons fonts policials. Els Mossos van activar al juliol un pla per augmentar els controls d’accés al barri per dissuadir els traficants d’heroïna i el patrullatge de dues unitats de la Brigada Mòbil (Brimo) a la tarda i a la nit. "Fins fa poc això no passava. Hi havia droga a la Mina però ara aquests consumidors cometen els delictes al mateix barri per comprar-se la droga. El que vol la dosi busca els diners allà mateix per comprar-la. També s’ha detectat petita prostitució per pagar les addiccions. I les xeringues i les culleres utilitzades apareixen a l’espai públic", va explicar llavors el comissari en cap dels Mossos,Eduard Sallent.