Pols a la delinqüència

Els Mossos prendran la Mina per frenar la delinqüència que porta l'heroïna

El director de la Policia explica el seu pla a l'alcalde i a tots els regidors de Sant Adrià de Besòs

La pressió contra els narcopisos del Raval provoca un èxode de drogoaddictes al municipi veí

zentauroepp36185020 bcn190723194304

zentauroepp36185020 bcn190723194304 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

L’augment de delictes a la Mina a causa sobretot del consum i venda heroïna han disparat l’alarma al barri. Una reunió sense precedents de tots els regidors de Sant Adrià de Besòs i el seu alcalde, Joan Callao, amb el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, i el director general de la Policia catalana,  Andreu Joan Martínez, s’ha saldat aquesta tarda amb l’aprovació d’un pla urgent d’ocupació policial del barri "per recuperar l’espai públic".

A més d’incrementar la investigació dels delictes, la part més cridanera del pla és la presència permanent al barri d’una trentena d’agents de les Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos, o antiavalots, que ajudaran a desenvolupar el pla de vigilància amb controls de les persones que accedeixin al barri a les quals es podrà registrar. Seran una vintena d’agents que se sumaran a partir de la setmana que ve als agents que ja estan destinats a la comissaria del barri.

Robar i injectar-se allà mateix

El desplegament persegueix evitar l’augment de la delinqüència associada als consumidors d’heroïna, que cometen robatoris amb intimidació al barri per pagar-se la droga, que s’injecten allà mateix minuts després. "Fins fa poc això no passava. Hi havia droga a la Mina, però ara aquests consumidors cometen els delictes al mateix barri per comprar-se la droga. El que vol la dosi busca els diners allà mateix per comprar-la. També s’ha detectat petita prostitució per pagar les addiccions. I les xeringues i les culleres utilitzades apareixen a l’espai públic", ha explicat el comissari Sallent.

En una roda de premsa en la qual han participat els comandaments policials i l’ajuntament en ple, Sallent ha confirmat que la inseguretat a la Mina s’ha disparat després de la pressió policial exercida contra els narcopisos al Raval, on en els últims mesos els policies autonòmics i la Guàrdia Urbana de Barcelona han tancat desenes d’aquests punts de venda de droga, on també s’injectaven droga els consumidors.

Recuperar l’espai públic

"Ara veiem una mica la llum –ha explicat l’alcalde de Sant Adrià a l’acabar la reunió–. La situació actual és intolerable per als veïns, que són honrats majoritàriament." "Aquest pla policial és un primer pas per recuperar l’espai públic, però fa falta més feina per abordar la pobresa estructural del barri", ha afegit Callao, que ha remarcat la unió "de totes les formacions polítiques" per abordar aquest problema.

L’alcalde de Sant Adrià també ha demanat l’ajuda de Barcelona. "El 1973 van construir els blocs del barri per col·locar aquí barraquisme i ara s’hi han d’implicar", ha dit. I entre altres dades, el primer edil ha explicat que el 17% dels veïns de Sant Adrià acudeix als serveis socials del municipi, "la qual cosa equival, en proporció amb Barcelona, a tots els habitants de Nou Barris i del Raval junts."

Notícies relacionades

  

.