Les retribucions municipals

L'austeritat salarial revisada a l'alça de Colau

Els comuns es van apujar els sous després de comprovar que governar destrueix la conciliació familiar

L'alcaldessa renuncia a 2.600 euros mensuals en concepte de dietes per assistir a reunions de l'AMB

zentauroepp49012503 colau190717195108

zentauroepp49012503 colau190717195108

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Janet Sanz és l’única regidora de l’Ajuntament de Barcelona que ha tingut tres salaris diferents durant l’exercici del seu càrrec. Va arribar al consistori el 2011 com la més jove del plenari: tenia 27 anys. Cobrava uns 3.000 euros nets, després d’entregar una quarta part del sou a ICV. El 2015, ja com a representant de Barcelona en Comú -va ser l’única regidora d’Iniciativa que va repetir-, va passar a percebre 2.200 euros per 14 pagues, gràcies a la retallada que es va imposar el grup de la nova alcaldessa, Ada Colau.  Sanz cobra ara una mica més de 2.800 euros, gràcies a l’increment amb què els comuns han revisat a l’alça l’austeritat que es van imposar a l’arribar a la política professional.

El reajustament

Fa unes setmanes, dos mesos després de les eleccions municipals de maig, Barcelona en Comú va apujar el sou a Colau, als seus regidors i als comissionats del consistori, és a dir, als representants del partit en el govern de la ciutat. En realitat, subratlla BComú, la limitació que es va aprovar el 2015 continua vigent, recollida en un codi ètic intern que no s’ha modificat. Els regidors, inclosa l’alcaldessa, van percebre durant el mandat anterior 2.200 euros per 14 pagues, renunciant així a una bona part del salari oficial. Una vegada revisada en funció de l’IPC, la quantitat és ara de 2.291 euros mensuals per 14 pagues.

Janet Sanz és l’única regidora que ha tingut tres salaris, en funció de les retallades d’ICV i BComú

Fa quatre anys, Colau va intentar imposar rebaixes salarials als regidors de la resta de grups, però l’oposició l’hi va impedir. Així que oficialment, els comuns cobren el sou previst, i després entreguen una quantitat a causes socials afins.

BComú va optar al juliol per matisar la norma en alguns casos. Es va encunyar un complement per als membres del partit que governen, per considerar que això suposa una dedicació especial que justifica aquesta indemnització.

Van descobrir que governar destrueix la conciliació familiar i van argumentar que això mereixia un complement de 900 euros en el cas de l’alcaldessa; de 600 euros en el cas dels regidors, i de 300 euros en el dels comissionats. Aquesta quantitat, multiplicada per 12 pagues, s’afegirà a la nòmina dels citats mentre governin.

La conclusió de BComú va ser que tocava compensar amb diners als seus gestors per com d’ocupats estan. Una decisió que va ser presa pels responsables del partit, que, en canvi, no van posar en marxa mesures innovadores, com prohibir l’activitat política dels regidors a partir de les sis de la tarda

Resulta evident que el partit no va calcular al seu dia amb precisió què suposava governar. Perquè el reajustament salarial no és menor, sinó d’un 40% en el cas de Colau i un 27% en el dels edils. Com sempre, hi ha gent que fuig de la norma. És el cas del tinent d’alcalde Joan Subirats, que eludirà la limitació salarial i renunciarà a cobrar del consistori: percebrà el sou de catedràtic de la UAB, com va avançar Tot Barcelona. 

Adeu a les dietes

Notícies relacionades

A més d’una part del salari, els comuns renuncien a les dietes. Per citar l’exemple més rotund, en cas de no haver-les rebutjat, Colau percebria 2.655 euros de l’Àrea Metropolitana de Barcelona al mes: 885 euros per assistir a una reunió mensual del Consell Metropolità i a les dues que la Junta de govern de l’AMB celebra.

«Has de viure com viu la gent a la ciutat. No era normal el que passava abans. Que la persona que ocupava el càrrec que jo tinc cobrés 7.000 o 8.000 euros», argumenta Janet Sanz, citant el seu quart salari, que mai percebrà.