LES RETRIBUCIONS MUNICIPALS

¿Quant cobren els alcaldes de les grans ciutats del món?

London Breed, alcaldessa de San Francisco, lidera el rànquing mundial

london-breed

london-breed

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Michael Bloomberg va accedir a l’alcaldia de Nova York el 2002 després d’assegurar durant la seva campanya electoral que cobraria un dòlar anual durant el seu mandat. Una promesa que va complir fins que va deixar el seu càrrec el 2013. Si algú s’ho podia permetre era aquest multimilionari, que ocupa el número 10 en l’últim rànquing de la revista ‘Forbes’ dels més rics del món, amb un patrimoni net estimat de 47.500 milions de dòlars. El seu successor, Bill de Blasio, va canviar els salaris simbòlics per un de real i dels més elevats entre els alcaldes del planeta: 232.071 euros bruts anuals. De tota manera, no és el més ben pagat del món ni dels EUA. London Breed, primera alcaldessa afroamericana de San Francisco, és la que ocupa el número u del rànquing mundial amb 269.460 euros.

A Europa lidera la classificació el socialdemòcrata alemany Michael Müller. L’alcalde de Berlin, que fins l’any passat presidia també el Bundesrat (la Cambra alta alemanya, l’equivalent al Senat espanyol), percep 165.407,76. Al seu rebuf hi ha el laborista Sadiq Khan, que el 2016 es va convertir en el primer alcalde musulmà d’una gran capital occidental. El successor de l’ara primer ministre britànic,Boris Johnson, cobra 157.988,45 euros per gestionar Londres.

Dones al poder

Notícies relacionades

Anne Hidalgo,andalusa de naixement i alcaldessa socialista de París des del 2014, explicava en una recent entrevista que guanyava 6.500 euros nets mensuals per aquesta tasca, que correspondria a un salari brut de 132.000 euros anuals. Una altra dona,Virginia Raggi(del Moviment 5 Estrelles) s’embossa 117.144 euros per posar ordre a la caòtica i eterna Roma. 

La presència de cada vegada més dones en càrrecs polítics de primeríssima magnitud ha arribat també en els últims anys al Japó. Yukiko Koikeva fer història al convertir-se en el 2016 en la primera dona a ser elegida governadora de Tòquio (a la ciutat més poblada del món cada districte té el seu alcalde sota el paraigua d’un superalcalde). L’exministra de Defensa japonesa recapta per exercir el segon càrrec més important del país 146.764,80 euros. Una altra dona,Fumiko Hayashi, al capdavant de l’Ajuntament de Yokohama, és l’alcaldessa més ben pagada del país (161.146,22).