100 agents desplegats

Sense treva contra els manters a Barcelona

La pressió policial dissol el 'top manta' el segon dia del dispositiu policial permanent del consistori

Associacions de venedors ambulants denuncien que s'està criminalitzant el col·lectiu

zentauroepp49267320 manty190730103447

zentauroepp49267320 manty190730103447 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo

La pressió policial a Barcelona ha dissolt el 'top manta' el segon dia del dispositiu policial permanent que l’ajuntament ha posat en marxa per eliminar-lo. Aquest dimarts, Barcelona s’ha despertat amb la insòlita imatge de punts calents, com la plaça de Catalunya, sense la presència de ni un sol manter. Aquest nou context contrasta amb una llarga temporada en què els venedors ambulants no autoritzats havien convertit les zones més turístiques de la ciutat en autèntics mercats ambulants d’articles falsificats de primeres marques, tals com bosses, ulleres de sol o sabatilles.

L’operació contra la venda il·legal a la via pública, anunciada aquest dilluns pel tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, consisteix en la instal·lació permanent de 100 agents dels Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana i Policia Portuària en algunes de les zones preferides pels manters: la Rambla, la Rambla de Catalunya, la plaça de Catalunya, el passeig de Gràcia, el passeig de Joan de Borbó, la plaça de Pau Vila, el passeig de Colom i el Portal de la Pau.

Mantes per agents

El passeig Joan de Borbó, a la Barceloneta, era un dels punts on la presència de manters era més notable. Per a molts vianants resultava irritant haverd’obrir-se pas a l’estret camí que deixaven les mantes a la vorera. Ara crida l’atenció veure el carrer buit de venda ambulant no autoritzada i veure, al seu lloc, vehicles i agents vigilant la zona, a uns quants metres de distància els uns dels altres, fent així impossible l’activitat il·legal. El nou dispositiu no dona treva als manters, almenys de 9.30 a 22 hores, que és quan està actiu. A les deu de la nit d’aquest dilluns, quan els policies van acabar el seu torn, alguns venedors il·legals van aprofitar per tornar a establir-se al passeig. Això sí, no hi havia ni rastre de cap d’ells al matí d’aquest dimarts.

Venedors ambulants al metro de la Barceloneta. / ALBERT BERTRAN

Durant el dia, alguns manters s’han instal·lat als vestíbuls i andanes de certes estacions de metro. Tot i que aquest dimarts al matí la seva presència era inferior respecte a dilluns, encara s’ha pogut veure una vintena de venedors passant el dia en la parada de la Barceloneta de la línia 4. Encara que només un d’ells s’ha atrevit a estendre la manta d’ulleres de sol a l’entrada de l’estació.

Fins que desisteixin

Batlle ha explicat que aquest dispositiu es mantindrà al llarg del temps fins que els manters desisteixin. A més, va anunciar que no es posaran "terminis" sobre quan acabarà el 'top manta' i que la pressió policial s’anirà modulant en funció de les circumstàncies de cada moment, augmentant o disminuint el nombre d’agents si és necessari.

Tot i així, les diferències dins d’aquest govern de coalició entre comuns i PSC són palpables. Aquest dimarts, l’alcaldessa Ada Colau ha rebutjat l’afirmació formulada per Batlle en una entrevista concedida a EL PERIÓDICO, en la qual va al·ludir a la mala imatge que el 'top manta' dona a la ciutat davant dels seus visitants: “Surten del barco i el primer que es troben és l’oferta dels manters. No és admissible", va dir el tinent d’alcalde. Colau s’ha mostrat rotunda: "Jo no m’expressaria així, ni de bon tros", ha dit, segons informa Toni Sust.

Per la seva banda, membres de la xarxa de recolzament 'Rere la Manta', contra la criminalització i la violència cap a venedors ambulants a Barcelona, han fet públic un comunicat que ha sigut compartit pelSindicat de Manters. Hi recorden al govern d’Ada Colau  que "no respectar els drets de les persones no és ser d’esquerres", com tampoc ho és "criminalitzar i utilitzar la policia contra persones que intenten sobreviure, ja que no tenen cap altra manera de guanyar-se la vida a causa de l’actual llei d’estrangeria”.

"Criminalitzar persones que intenten sobreviure no és d’esquerres"

'Rere la Manta'

Xarxa de recolzament contra la criminalització i la violència cap a venedors ambulants a Barcelona

Els comerciants, a favor de la mesura

Notícies relacionades

Els comerciants de les zones intervingudes aplaudeixen el dispositiu. Un d’ells és la Mercè, la propietària d’una farmàcia de la Barceloneta: "Els manters feien sensaciód’inseguretat. De fet, de vegades es barallaven entre ells pel lloc on es col·locaven i aquestes situacions no eren agradables. Ara la imatge del carrer és relaxant, les persones sí que poden caminar tranquil·lament i anar en bici, cosa que abans es feia impossible", explica.

Qui també celebra la pressió contra el 'top manta' és el Juan, l’encarregat d’un dels restaurants del passeig de Joan de Borbó, que s’alegra especialment de la "imatge de la ciutat" de cara als turistes. No obstant, l’hoteler assenyala que en aquesta època de l’any potser és poc oportú retirar els agents a la deu de la nit: "A l’estiu, la gent surt a passejar a la nit quan acaba de sopar i es troben amb els manters igualment", diu.