CONFLICTE D'INTERESSOS EN EL COR DE BARCELONA

Arxivada la 'querella catalana' contra Janet Sanz per l'hotel de Drassanes

Els inversors desisteixen del recurs d'apel·lació contra l'arxiu de la denúncia penal contra la regidora

La jutge va determinar el març del 2018 que la tinenta d'alcalde no va cometre prevaricació negant-los la llicència

zentauroepp34919209 barcelona      04 08 2016     barcelona    solares destinado190508110541

zentauroepp34919209 barcelona 04 08 2016 barcelona solares destinado190508110541 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Helena López

A ulls de Janet Sanz estem davant del que entre advocats es coneix com a 'querella catalana'. Quan algú interposa una denúncia penal contra un altre conscient que molt probablement no tindrà massa recorregut als jutjats (com ha passat), amb l’únic objectiu d’acovardir el querellat (en aquest cas, sense èxit). Així ho sent i ho explica la regidora d’Urbanisme, que va ser demandada penalment pels promotors d’un hotel de luxe en un solar a les Drassanes, davant el vell Baluard, per un presumpte delicte de prevaricació administrativa per omissió per no concedir-los la llicència que perseguien des de feia anys. La jutge va arxivar el cas, l’hoteler va recórrer l’arxiu i ara, ell mateix, ha retirat el recurs, i s’ha enterrat el cas. "Sempre he defensat l’interès comú i l’interès de la ciutat, i ho he fet acompanyada dels tots els serveis tècnics de l’ajuntament. L’arxivament per part de la jutge ja va deixar clar que vam fer bé, que aquesta llicència no s’havia de donar, i que desisteixin del recurs ho confirma”, assegura Sanz, que insisteix que “ho tornaria a fer”.

El que tornaria a fer és el que va fer: impedir explorant totes la vies explorables, algunes de molt imaginatives, de costat amb la llavors regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, la construcció d’un nou hotel al sud del Raval, en uns terrenys que eren, són, símbol de com es va construir durant anys la ciutat. La tasca semblava àrdua, ja que el tràmit de la llicència no es va congelar amb la moratòria hotelera prèvia a l’aprovació del PEUAT al disposar d’un certificat d’aprofitament urbanístic previ.

Una història coneguda

De forma molt resumida, aquests eren uns terrenys abans qualificats com a vivenda social (abans de transformar-se en solars eren edificis habitades per veïns) que es van requalificar, es van vendre i van revendre incrementant en cada transacció el seu valor, i van acabar en mans d’un promotor que va aprofitar la modificació del pla d’usos de Ciutat Vella aprovat el 2013 pel govern de Trias, que obria la porta a la construcció en el llaminer enclavament.

Sanz ha assegurat sempre que quan va tenir sobre la seva taula la documentació sobre la llicència, l’abril del 2017, va sol·licitar un informe als serveis jurídics de l’ajuntament i que aquests li van contestar que no podien avalar aquest permís perquè el TSJC havia anul·lat el maig del 2017 el pla d’usos de Trias, amb la qual cosa tornava a estar en vigor el de 2010, que vetava nous hotels. 

Notícies relacionades

Sobre el futur dels terrenys ara que el projecte hoteler sembla gairebé enterrat –encara no del tot, ja que segueix oberta la via civil–, la regidora assegura que “passa necessàriament per construir-hi vivenda”. Una vivenda que intentaran que sigui mixta: vivenda privada (es tracta d’uns terrenys privats), però també pública (aplicant el famós 30%).

Fonts de Praktik Hoteles, els demandants, asseguren que han arribat a la conclusió que el recurs a la via penal és "innecessari per garantir els seus drets", que senten que han sigut "ignorats i vulnerats per l’ajuntament". "Continuarem reclamant els nostres drets amb tota la contundència necessària en els diferents recursos administratius i contenciosos administratius", conclouen.