conflicte

Així seria Barcelona sense bars ni restaurants ni terrasses

70.000 treballadors de la restauració i les seves famílies difonen una campanya de vídeos que simulen una vaga

Reclamen als alcaldables un compromís de diàleg i respecte a un sector "estratègic"

video falsa huelga restaurantes / periodico

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

La Raquel regenta fa 15 anys el bar La Candela a la plaça de Sant Pere, una zona difícil, que la seva –única– terrassa endolcia una mica. Però això no va evitar l’ordre de l’ajuntament de canviar el seu vetllador d’ubicació –a pitjor–, retirar dues de les seves vuit taules, i eliminar les plantes o elements que la feien més càlida. Fins i tot la van multar per tenir una trona infantil que un client acabava d’utilitzar, "sense que mai hi hagués hagut una sola queixa veïnal". En un entorn laboral que el districte de Ciutat Vella li ha complicat, aquesta dona ha sigut aquest matí de dimecres un dels rostres reals que han presentat la campanya amb què el sector de la restauració vol cridar l’atenció dels alcaldables de Barcelona i il·lustrar com seria aquesta ciutat sense els seus bars, restaurants i les seves terrasses.

Cinc vídeos relaten situacions quotidianes que han estat a punt de donar-se en aquests últims quatre anys, ja que són molts els hotelers que han proposat fer una vaga. Sota el mandat d’Ada Colau  la tensió entre l’ajuntament i el sector ha sigut màxima. Tant per l’aplicació de l’ordenança de terrasses que obligava a retallar-ne moltes, fins i tot de centenàries, com pel presumpte cas omís –consideren– que s’ha fet a Ciutat Vella de la modificació d’aquesta ordenança, que es va aprovar l’any passat amb l’aval de pràcticament tota l’oposició municipal.

Tancaments i acomiadaments

Els 70.000 treballadors del sector seran els principals difusors d’aquests breus missatges des de les xarxes socials, amb els quals aspiren a sensibilitzar els candidats. En ells s’hi reprodueix un dia sense un bar de barri, l’acomiadament d’un cambrer madur l’empresa del qual ha sigut posada contra l’espasa i la paret pel consistori, el tancament d’un local centenari, o la ruta d’un grup de joves buscant una terrassa on prendre alguna cosa sense èxit i que acaben de ‘botellón’ en un banc.

Notícies relacionades

El director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, ha presentat la iniciativa acompanyat també per Emilia Castells, del centenari Bar Castells de la plaça de Bonsuccés, que ha denunciat el mateix marcatge en aquesta plaça, on de 12 va passar a vuit taules i ara n’hi volen "treure més, malgrat ocupar un racó que quan no hi ha taules s’omple de brutícia," ha relatat. Per a Pallarols, "la política contra la restauració de Colau" és insostenible en una ciutat com Barcelona. "Ha mostrat una total falta d’empatia i complicitat amb un sector estratègic", es lamenta.

Als alcaldables els demanen restablir el diàleg; un canvi de rumb davant de les "arbitrarietats" comeses a Ciutat Vella, on demanen que es revisin la trentena de revocacions dictades l’any passat;  així com la desjudicialització del conflicte de les terrasses, ja que molts afectats es veuen obligats a recórrer a la justícia, on "guanyen els casos", assenyala Pallarols.