JUNTA DE SEGURETAT

Interior reorganitza però no augmenta el dispositiu de Mossos en una Barcelona amb un 19% més de delictes

El Govern aposta per "optimitzar els recursos" en vista de la impossibilitat de destinar més agents a Ciutat Vella

L'enquesta de victimització de la ciutat registra el segon nivell més alt des dels anys 80

herido-un-magreb-en-una-pelea-con-su-compaero-de-piso-en-el-raval / periodico

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els veïns de la Riera Baixa, a Ciutat Vella, van denunciar diumenge un nou apunyalament al carrer. A plena llum del dia. A ningú se li escapa que aldistricte més canalla de Barcelona passen coses indesitjables. Però en vista dels esdeveniments, pot ser que sí que hi hagués algú que no s’hagués adonat de la situació: el Departament d’Interior. El Govern ha anunciat aquest dilluns, de la mà del govern municipal, una“reorganització”dels efectius disponibles per fer front a les noves necessitats de la ciutat. Hi haurà optimització, però en cap cas, ara per ara, increment d’agents. Com a teló de fons, una dada inquietant: els delictes han augmentat un 19% entre el gener i l’agost a la capital catalana. En el global de Catalunya, per allò de comparar, la pujada és de l’11,8%.

El conseller Miquel Buch no ha sigut present en la comissió local de seguretat. Motius de salut. L’ha substituït Brauli Duart, secretari general d’Interior, recolzat peldirector dels MossosAndreu Martínez. De la part municipal s’hi han assegutl’alcaldessa Ada Colau i el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens. Tots ells, escudats pels comandaments policials de cada bàndol. Hi ha hagut coincidència en el diagnòstic. I aquí no valen apreciacions ideològiques, sinó la inqüestionable estadística d’aquest increment de delictes, sobretot els furts (són el 59% del total amb una pujada de, també el 19%), així com les dades de l’última enquesta de victimització –llançada aquest mateix dilluns amb certa nocturnitat i traïdoria política, sense avís previ–, que marca el segon registre més alt des dels anys 80: el 25,6% dels entrevistats assegura haver sigut víctimes d’un o més fets delictius. Sobretot a Ciutat Vella. 

Agents més visibles

Colau s’ha mostrat conciliadora, a diferència de convocatòries anteriors per abordar aquesta qüestió, quan retreia a Interior que no atengués la seva demanda de més vigilància policial. Aquest dilluns ha parlat de “col·laboració”, d’un projecte“perquè els mossos siguin més visibles a Ciutat Vella”i, en definitiva, d’“un reforç policial que es farà efectiu en els pròxims dies”. Concretament,l’1 de novembre. Duart s’ha referit a una realitat a Barcelona que obliga totes les administracions “a entendre’s i treballar juntes perquè la prioritat és la seguretat de les persones”. Ha admès que fan falta 1.500 policies més, però en vista que això pot ser que no sigui possible, almenys fins l’any que ve, ha lloat aquesta proposta d’“optimització dels recursos”.

Colau, en la junta local de seguretat / DANNY CAMINAL

Sobre el paper, la idea és analitzar de què es disposa en cada moment per col·locar els efectius sobre una mena de mapa del joc de Risk, que és la Barcelona que requereix més atenció i millor. ¿Significa això que alguns districtes poden perdre mossos en benefici de Ciutat Vella? Així és. I tot, sota l’atenta mirada d’una comissió de seguiment de nova creació que estudiarà els moviments amb lupa d’aquest desplegament policial a la carta. Tot això es farà també de la mà de la Guàrdia Urbana, el conveni de col·laboració amb els Mossos de la qual, ha anunciat Duart, també serà revisat, ja que es va redactar el 2005, amb una capital catalana molt menys internacional i amb una vida estival més tranquil·la.

Destral enterrada

El responsable d’Interior, malgrat la insistència de la premsa, no ha volgut aportar dades concretes de quants policies passaran a reforçar la vigilància però sí que ha insistit que es faran“molt més visibles a les zones en què és necessari que siguin més visibles”.L’alcaldessa, que fa tan sols tres setmanes acusava Buch de tenir el cap “en una altra banda” quan se'l requeria sobre la inseguretat a la ciutat, ha expressat ara la seva confiança en els nous comandaments metropolitans de la policia catalana. “No ens vam posar d’acord en el seu moment, però la nostra obligació és aconseguir-ho”, ha afirmat la líder dels comuns.

Pel que fa a les dades presentades també aquest dilluns, més enllà d’aquest increment del 19% dels crims també crida l’atenció l’augment de les detencions (9,5%) i de les persones investigades (4,8%). L’increment de furts del 19% (un total de 86.834) es va produir sobretot a l’interiord’establiments comercialslocals de restauració i transport suburbà, mentre que en els espais públics la tendència es manté a la baixa en comparació amb l’any passat.

Agressions i baralles 

Notícies relacionades

Els incidents produïts per baralles, amenaces i coaccions es van mantenir en les mateixes xifres que en períodes anteriors durant aquest període. D’altra banda, s’ha incrementat la quantitat de denúncies per agressions i abusos sexuals. Mossos i Guàrdia Urbana han remarcat que treballen coordinadament en el desmantellament de pisos ocupats al Raval, des d’on es venen substàncies estupefaents i que durant aquest període s’han desmantellat 46 pisos i s’han fet 60 detencions.

Durant aquests mesos s’han obert 3.122 investigacions per part de les Unitats d’Investigació,l’Àrea d’Investigació Criminal il’Àrea de Seguretat en el Transports dels Mossos d’Esquadra.