Conflicte laboral per la crisi de l'amiant

Així t'afectarà la vaga del metro de Barcelona de dilluns, 8 d'abril

TMB demana utilitzar altres mitjans de transport en les hores punta

En alguns casos caldrà esperar una hora a les andanes

zentauroepp42443523 metro190405171829

zentauroepp42443523 metro190405171829 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Els barcelonins tornaran a patir una nova jornada de vaga al metro aquest dilluns, 8 d’abril. Es tracta de la mateixa tirallonga d’aturades convocades durant diversos dies i que van començar amb la celebració del Mobile World Congress el febrer passat.

El motiu principal de la protesta és, segons els sindicats convocants, la falta d’entesa amb la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) per abordar la crisi de l’amiant i la negativa de l’empresa a atendre les seves peticions.

Serveis mínims del 40% en hora punta

Les aturades es faran en tres franges horàries (de 6.00 a 10.00, de 16.00 a 20.00 i de 21.35 a 23.35 hores). El Departament de Treball ha decretat el manteniment dels serveis mínims del 40% durant les aturades que coincideixen amb l’hora punta i del 20% en la resta d’hores.

“Com que la franja del matí s’encavalca amb hores punta i amb hores vall, i la de la nit s’acaba poc abans del tancament, a la pràctica el servei serà deficient bona part del dia per la suma de l’impacte de les aturades i la impossibilitat de realitzar en pocs minuts un nombre tan elevat de maniobres de retirada i incorporació de trens”, ha informat TMB.

Esperes de fins a 60 minuts

L’empresa explotadora del metro alerta que les afectacions en el servei, i per tant l’impacte en els viatgers, seran importants. De fet, en aquesta nova convocatòria d’aturades se n’ha augmentat la durada i a més s’han reduït els serveis mínims. 

“El servei es veurà afectat considerablement i no es podrà garantir el dret a la mobilitat de la ciutadania a les franges de més afluència de viatgers, de sis a deu del matí i de quatre a vuit de la tarda, a l’entrada i sortida dels centres de treball i estudi, ni tampoc a la franja de nit de 21.35 a les 23.35 hores, quan els intervals podran superar els 60 minuts”, informa TMB.

Metro de Barcelona considera que l’oferta de trens en servei “serà insuficient especialment en les quatre hores del matí i de la tarda, quan se solen registrar entre 340.000 i 370.000 entrades a la xarxa de metro”. Per això, recomana als passatgers que “busquin mitjans alternatius de desplaçament”.

Més aturades el dilluns 29 d’abril

Notícies relacionades

La vaga d’aquest dilluns va ser decidida gairebé per unanimitat en una multitudiaria assemblea de treballadors del metro el passat 21 de març, en la qual també es va recordar una altra jornada d’aturades que es realitzarà el dilluns 29 d’abril. Els sindicats protesten perquè creuen que TMB relativitza el problema de l’amiant i no garanteix la protecció dels treballadors. També demanen que s’ampliïn les revisions mèdiques a tota la plantilla i no només al personal de tallers i manteniment.

Els empleats del suburbà reclamen a més a TMB que renti la seva roba, per no haver de portar-la als seus domicilis i exposar els seus familiars a les possibles restes d’amiant. No obstant, el conseller delegat de TMB, Enric Cañas, ja va assegurar aquest dijous que l’empresa no pensa accedir a aquesta petició. L’únic que sí que han acceptat, però a instàncies de l’Agència de Salut Publica de Barcelona, ha sigut a realitzar les anàlisis en estacions i túnels amb telescopis electrònics, en lloc d’òptics, per detectar fibres d’amiant.