INFORME MUNICIPAL

L'Ajuntament de Barcelona qualifica de "defensiva" l'acció que va acabar amb la mort de la gossa Sota

El comissionat de Seguretat assegura que les noves proves no desmenteixen la primera versió de la Guàrdia Urbana

20190116 421635 ayuntamientosotamo 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El comissionat de Seguretat de BarcelonaAmadeu Recasens, ha assegurat aquest dimecres quel’actuació de la Guàrdia Urbana durant la qual va morir la gossa Sota després de rebre trets d’un agent va ser "defensiva i proporcional", després que s’hagin investigat els fets.

Recasens, que ha comparegut en la comissió de Presidència a petició d’ERC, ha dit que el mateix dia de l’esdeveniment va demanar un expedient per investigar els fets, ja que "Barcelona és una ciutat sensible amb els drets dels animals".

El comissionat ha recordat que des de l’Ajuntament van fer una petició pública per obtenir imatges i documentació, i ha asseverat que fins al moment la informació que han obtingut mitjançant aquesta petició no contradiu la de la investigació: "No hi ha cap versió diferent de la que tenim a les diligències investigatives".

Recasens ha demanat als grups municipals que es fixin en els fets "objectius i provats", i ha criticat que a les xarxes socials i als mitjans hi hagi moltes objeccions que no es corresponen a la realitat, tot i que ha explicat que esperaran a la resolució judicial definitiva per si apareixen noves proves que contradiguin la versió de la investigació actual.

Davant de les crítiques dels grups de l’oposició, Recasens ha justificat l’actuació dient que el propietari de la gossa va acabar detingut perquè "li va trencar la cara a un policia", i ha assegurat que la gossa, abans de rebre el tret, havia mossegat el policia i una altra persona.

"Era una gossa potencialment perillosa", ha dit Recasens, tot i que ha demanat que es tingui en compte que són els amos i no els gossos els responsables dels animals, i ha explicat que s’està treballant en l’elaboració de protocols per evitar situacions similars en un futur.

Crítiques de l’oposició

Des d’ERC, el regidor Jordi Coronas ha demanat reflexionar sobre els criteris d’oportunitat i de proporcionalitat i de com s’ha d’actuar en funció del lloc, i ha afegit: "Que una actuació policial acabi a la Gran Via a la cantonada amb la plaça d’Espanya i en un moment de molta afluència, amb una pistola disparant-se, em preocupa. Provoca un problema de seguretat, també".

Jordi Martí (PDECat) ha defensat centrar aquesta qüestió en l’àmbit del benestar animal i no a prejutjar l’actuació de l’agent, i ha ressaltat que Barcelona ha sigut líder en polítiques públiques de benestar animal: "Tenim una imatge que ha quedat danyada de la ciutat, i en part de la Urbana, cosa que no ens podem permetre".

El regidor de Cs Paco Sierra ha demanat que els agents de la Guàrdia Urbana portin càmeres per garantir la transparència en la seva activitat, amb això s’hauria evitat l’"espectacle vergonyós de l’alcaldessa fent una crida" perquè testimonis enviessin vídeos sobre el succés, ha criticat.

La socialista Carmen Andrés ha afirmat que aquest és un exemple queel Govern municipal no està donant les eines ni la seguretat necessàries a la Guàrdia Urbana per treballar, i ha advertit: "Això no s’arregla amb unes crides de l’alcaldessa demanant vídeos a veure què ha passat. És vergonyós".

El popular Alberto Villagrasa ha lamentat la mort de la gossa però també que l’agent veiés perillar la seva integritat física, i ha demanat evitar fer judicis paral·lels ni de la Guàrdia Urbana ni de l’agent que va disparar, després de la qual cosa ha defensat que tothom que té gos a la ciutat ha de complir unes obligacions, com el xip i les vacunes.

Notícies relacionades

Maria Rovira (CUP) ha criticat: "Un gos va ser executat i una persona sense llar va ser agredida per part d’agents de la Guàrdia Urbana, i entenem que des de qualsevol prisma no pot quedar impune", després d’això ha abandonat la comissió per la detenció sense citació judicial de dos alcaldes de la CUP i d’activistes, cosa que han fet després el PDECat, ERC.

Els regidors no adscrits, Gerard Ardanuy i Joan Josep Puigcorbé, també han marxat de la comissió, després de demanar que s’investigui l’assumpte per aclarir el que va passar en l’actuació en què va morir la gossa: "És lògic el malestar, perquè es va matar d’un tret un animal a la via pública," ha asseverat Puigcorbé.