Una ciutat d'acollida

Barcelona acull 3.359 immigrants de l'Estret en un any

El 90% dels nouvinguts passen uns dies a la ciutat i segueixen el seu viatge fins a França i resta d'Europa.

L'ajuntament allotja 700 persones, les més vulnerables, en pensions i albergs

zentauroepp46373351 migrantes181228162315

zentauroepp46373351 migrantes181228162315 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest any l’ajuntament de Barcelona, amb ajuda de la Creu Roja, ha atès 3.359 immigrants africans que han arribat a Espanya creuant l’Estret en pastera. Entre aquestes persones es compten homes adults, però també dones embarassades, nens i persones malaltes. Des del mes de juliol, el consistori ha habilitat diferents equipaments, on han facilitat atenció sanitària, menjar, roba i wifi a aquestes persones entre altres necessitats bàsiques.

En 732 casos el consistori també ha pogut oferir un allotjament temporal. "Només hem pogut donar-lo a les persones més vulnerables. No hem arribat a tots els que el necessitaven, hi ha persones al carrer", reconeix el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens. 

Al juliol va ser quan es va detectar el major nombre de casos. Al ser rescatats en alta mar, els migrants asseguraven que tenien familiars a Barcelona. Llavors, la Creu Roja Andalusa, en alguns casos els mateixos municipis, els ajudaven a arribar fins aquí amb autobús. "No havien rebut cap tipus d’atenció mèdica, alguns ens arribaven amb la roba encara mullada", ha assenyalat Asens, que ha explicat que a finals d’any la coordinació ha millorat. "Ara l’atenció es fa a la costa, i als centres d’estada temporal s’agiliten les comunicacions amb els seus familiars que resideixen aquí", ha remarcat. 

Segons les dades que maneja la Creu Roja, només el 10% dels migrants que arriben a Barcelona manifesten que volen quedar-se a Catalunya. La majoria segueix la ruta migratòria fins a França o altres països europeus com Alemanya o Dinamarca. 

Factura de 6 milions d’euros

El tinent d’alcalde ha afirmat que aquest servei que ofereix l’ajuntament, que admet que és insuficient, és competència de l’Estat. "Aquest any hem gastat 6 milions d’euros en aquest servei quan és l’Estat qui té les competències en l’acollida de migrants", ha afirmat Asens.

Notícies relacionades

D’una banda, l’ajuntament demana que el Govern de Pedro Sánchez inverteixi els diners que rep de la Unió Europea a acollir aquestes persones i no en "activitats opaques". Per l’altra, ha insistit a derogar la llei d’Estrangeria: “És molt difícil que aconsegueixin un permís de residència i de treball, els estem obligant a viure al carrer o de l’economia submergida”.

A més, hi ha hagut 1.400 persones més que han arribat a Barcelona des de la frontera sud, però que han declinat aquest servei que els ofereix l’ajuntament de Barcelona. En alguns casos els familiars que els acullen els han vingut a buscar directament a l’estació de l’autobús. “Estem parlant d’un total de 5.000 persones que han arribat, no podem parlar d’allau ni números gaire elevats”, ha insistit Asens. “El problema és que no hi ha coordinació, planificació ni cap partida extra”, lamenta el regidor.