La batalla de Barcelona

Valls no trencarà amb Ciutadans malgrat el seu pacte amb Vox a Andalusia

L'alcaldable veu com una "mala notícia" l'entrada de la ultradreta a la Mesa del Parlament andalús

Remarca que ni el partit d'Abascal ni les seves polítiques estaran en el Govern del PP i Cs

zentauroepp46136778 manuel valls181205101445

zentauroepp46136778 manuel valls181205101445 / DANNY CAMINAL

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Arran de l’entrada de Vox a la Mesa del Parlament andalús, gràcies a un pacte del partit ultradretà amb Ciutadans i el PP, Manuel Valls considera que “la irrupció de la ultradreta en les institucions, malgrat que respon al resultat de les urnes, és una mala notícia per a Espanya i per a Europa en el seu conjunt”, però unes línies més a baix es mostra convençut que “el programa acordat a Andalusia no planteja una amenaça contra l’autonomia, no té res a veure amb les propostes de Vox i podria perfectament rebre el recolzament de l’esquerra moderada”. És a dir, sí però no, o viceversa.

Aquesta és la posició que el candidat independent de Ciutadans a l’alcaldia de Barcelona ha mostrat en un comunicat en què, aquest dijous, ha equiparat els ultradretans de Vox amb els independentistes i amb “els populistes d’Ada Colau”. Un comunicat que es titula ‘Valls es mostra contrari a cedir davant de Vox’, però que sosté que no li sembla tan dramàtic que els seus socis s’hagin entès amb aquest partit. La conclusió és que Valls no trencarà amb el partit d’Albert Rivera malgrat el seu pacte amb el de Santiago Abascal. Una possibilitat que semblava veraç en vista de les seves crítiques a Vox.

“El francès de Ciutadans”

Tots els actors de la precampanya municipal barcelonina esperaven amb atenció quina seria la reacció de Valls si Ciutadans, partit del qual aprofitarà els drets electorals en ajuts i participació en debats, acabava pactant amb Vox. L’ex primer ministre francès havia abominat en els últims dies d’un partit que va equiparar amb “la ultradreta europea”,cosa que li va generar crítiques del mateix líder extremista, Abascal, que es va referir a ell com “el francès” en un missatge en la xarxa social Twitter: “El francès de Ciutadans diu que s’han de repetir les eleccions a Andalusia, perquè Vox té la lepra. Està bé, que ho expliquin als andalusos i que sàpiguen que la culpa és de Rivera i del seu ventríloc francès. Ens veurem a les urnes”.

Dies enrere, Valls va fer una crida a tenir “el cap fred” en els pactes postelectorals. Però un cop es va conèixer l’acord entre el PP, Ciutadans i Vox que porta aquest partit a la Mesa del Parlament autonòmic, l’alcaldable ha afinat la seva reacció i sembla haver rebaixat les seves prevencions. Ara treu imprtànicia als fets i remarca que els ultradretans han quedat fora del pacte per dirigir la Junta: “El programa de govern acordat a Andalusia porta clarament la marca progressista de Ciutadans. No planteja una amenaça contra l’autonomia, no té res a veure amb les propostes de Vox i podria perfectament rebre el recolzament de l’esquerra moderada. S’haurà d’esperar i analitzar l’escenari que emergeixi d’aquest diàleg polític”.

Valls demana al PSOE que s’abstingui i deixi governar el PP i Ciutadans"

Veto a Vox, independentistes i populistes

“No acceptaré en la meva plataforma ningú que doni legitimitat a aquests grups radicals”, afirma Valls en el text al·ludint a Vox, als independentistes i als “populistes de Colau”; després qualifica d’“inacceptables”, tot i que no vinguessin molt al cas que motiva el comunicat, les recents resolucions al Parlament i a l’Ajuntament de Barcelona contra la Constitució i el Rei, i insta el president del Govern, Pedro Sánchez, a rebutjar “les exigències intolerables dels separatistes catalans” per acabar dient: “El país no pot estar en mans dels que amenacen la convivència de tots els espanyols”.

Valls demana al PSOE que opti per una abstenció “per deixar governar el PP i Ciutadans” i afirma que d’aquesta manera “evitaria suscitar sospites que amb la seva oposició fa el joc a l’extrema dreta. I, amb aquesta frase, l’alcaldable independent de Ciutadans retorça l’argument fins a donar a entendre que si el partit de Rivera acaba acceptant els vots de Vox serà perquè els socialistes no li han deixat cap altra opció.

Notícies relacionades

I llavors diferencia el pacte de la mesa amb un de govern, que sí que censura: “Qualsevol acord programàtic o de govern amb Vox seria, en canvi, un error polític i una incongruència moral. Seria incompatible amb els valors europeus que molts de nosaltres defensem”, prossegueix el comunicat. “Sempre és millor perdre vots, o fins i tot el Govern, que trair les mateixes conviccions i els valors democràtics. És un principi que hauria d’aplicar-se sempre a Espanya, avui, a Andalusia, i també a Catalunya i a Barcelona”. 

L’ex primer ministre francès argumenta que un pacte de govern amb Vox sí que seria indesitjable

Colau i la “coherència” de Valls

Els rivals de Valls en la campanya municipal barcelonina no han estalviat crítiques pel pacte Ciutadans-Vox. Colau ha afirmat aquest dijous: “A Barcelona qui té un problema és el senyor Valls,que va ser molt crític amb Vox; va dir que no s’havia de pactar amb ells. I el seu partit, Ciutadans, ha pactat amb Vox iara Valls ha de decidir si trenca amb Ciutadans o on queda la seva coherència”. L’alcaldable del PDECat, Neus Munté, ha advertit en un missatge a Twitter que Valls havia rebutjat qualsevol pacte amb Vox. L’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall, ha advertit sobre Barcelona: “La ciutat no es deixarà tenyir d’extrema dreta”.