TRADICIONS

Barcelona barreja naixement i àpat de Nadal al seu pessebre de la plaça Sant Jaume

Una trona amb un pitet amb el nom de Jesús presideix la taula familiar instal·lada per l'Ajuntament de Barcelona de cara a aquest Nadal

zentauroepp45995904 barcelona 23 11 2018 pesebre ayuntamiento ajuntament pla a s181123112528

zentauroepp45995904 barcelona 23 11 2018 pesebre ayuntamiento ajuntament pla a s181123112528

2
Es llegeix en minuts
Ernest Alós

Res de Senyor Hivern, el personatge creat per l’Ajuntament de Barcelona per donar la benvinguda a les festes de Nadal. Al pessebre de la plaça de Sant Jaume el nom del nen Jesús presideix el muntatge dissenyat per l’escenògraf Sebastià Brosa, que es podrà visitar a partir d’avui. Això sí, no és un naixement exactament. Encara que tingui els personatges del pessebre. Aquest any, al mig de la plaça s’ha parat la taula d’un àpat nadalenc en família. Amb la Sagrada Família presidint-la (una trona amb un pitet amb el nom de Jesús, una cadira amb la capa blava de la Verge i una altra amb el martell de Sant Josep, totes tres presidides amb halos) i la resta dels personatges al·ludits en cadires amb els seus respectius atributs: els tres Reis, el caganer, una vaca i un ase (gèneres invertits respecte a la tradició), una pastoreta, un avi i un àngel amb les seves ales.

"És un homenatge al record familiar que tinc, els dinars de família a casa de l’àvia o la tieta, per això el terra és un mosaic hidràulic. Totes les cadires són diferents, és el que passa en aquests àpats, que falten cadires", explica davant del muntatge el seu autor. És un àpat de Nadal (o de Cap d’Any, o de nit de Nadal o de Reis) i hi són els personatges del pessebre. "És una fusió de conceptes", resumeix Brosa.

La cadira del caganer té la seva barretina, una pipa (¿?) i un forat al seient perquè s’alleugi. L’avi és una cadira amb tirants, corbata “i unes arrels a les potes de les cadires” que representen, per Brosa, això, les arrels familiars. 

A la taula, 12 nius que representen la llar familiar i a dins, capsetes amb 12 desitjos, 12 versos del poema 'Un desig' de Montse Ginesta:

"Veig un estel solitari entre núvols / que tremolós assenyala un destí / Veig un estel que amb un polsim daurat / encén els cims amb lluïssors perdudes. I si tot d’una li seguíssim la petja / i, enlluernats, descobrim un món? / Un món desconegut, més savi i més humà! / Potser aleshores la foscor fugiria / i, amb ulls encegats, podríem tornar a confiar / en la bondat, en l’art, en la Bellesa. / Ens donaríem les mans i seguint el senyal / entre matolls glaçats, faríem camí plegats".

Notícies relacionades

No és dels pessebres més polèmics instal·lats en els últims anys a la plaça. Però entrant al ple, els regidors del PDECat ja el miraven amb escepticisme. Per Montse Fandos, és un pessebre per a adults, no per portar els nens de casa a visitar-lo.

Per l’Ajuntament, hi ha una doble opció. El pessebre creatiu, a la plaça, i el tradicional, que també s’inaugura avui, al jardí del Museu Marès.