Operació policial a Barcelona

Cau una altra xarxa de bitllets falsos de Metro que compren milers d'usuaris

Les targetes T-10 i T-50/30 es venen a meitat de preu i en un any aquesta trama n'havia col·locat unes 100.000

Entre els arrestats hi ha un vigilant de seguretat que sembla que va robar més de 50 bobines per copiar els títols

181120-cas-kartes-premsa- / periodico

1
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Nova operació delsMossos d’Esquadra contra dos clans dedicats a la producció i venda de bitllets de metro i bus falsificats a Barcelona.L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) xifra en 2 milions d’euros el mal econòmic causat i els investigadors estimen que la trama va vendre uns 100.000 títols de transport. Fa mig any, al mes de juny, la policia catalana va intervenir una altra organització que va fabricar i va vendre 450.000 bitllets fraudulents més. Aques cop l’ATM va calcular els beneficis a partir d’aquesta activitat delictiva en més de 4 milions d’euros. 

Els dos cops policials –en realitat cada any hi ha almenys un operatiu d’aquesta naturalesa– desemmascaren l’elevat nombre d’usuaris que compren aquests títols per al transport públic de Barcelona conscients que són falsos. Perquè els falsificadors els venen a meitat de preu

Segons l’inspector Albert Oliva, portaveu del cos, les targetes que clonaven eren tant T-50/30 (preu real: 42,50 euros) com T-10 (10,20 euros) i les venien en mercats de venda ambulant. Com el de la Zona Franca. I la demanda existeix, perquè les targetes es venen i, a l’estar fetes amb les bobines originals, són indetectables per als torns que filtren el passatge del tren suburbà o les màquines que marquen l’entrada en un autobús municipal.

Notícies relacionades

L’organització comptava amb dos grups: "Un d’encarregat de fabricar els bitllets i un altre responsable de distribuir-los en aquests punts". Hi havia un tercer element clau: un vigilant de seguretat privada a qui havien untat. Aquest empleat, amb claus per accedir als departaments on guarden les bobines del material i on s’imprimeixen els títols, les anava traient a poc a poc i les venia a l’organització. Una impressora amb capacitat per convertir les targetes en idèntiques a les que es venen als llocs oficials, com els estancs o les estacions de metro, completaven la logística de la trama.

El vigilant de seguretat havia sostret 51 bobines amb les quals podia imprimir 1.950 títols amb cada una. La investigació va arrencar quan la RENFE va denunciar la desaparició de 8 rotllos de material i, gràcies a la gravació de les càmeres de seguretat es va poder apuntar cap aquest empleat, encarregat de fer rondes i amb accés als magatzems. Les detencions dels 11 implicats en aquesta xarxa es van fer en domicilis de l’Hospitalet, Barcelona i Badalona. Amb aquest cop, es dona per desmantellada l’última estructura dedicada a un negoci que, mentre hi hagi demanda, no s’acabarà.