TORNADA A L'ESCOLA

Més de 600 alumnes canvien d'escola a Barcelona per raons immobiliàries

107 nens estrenen plaça pública d'urgència perquè no hi havia previsió als seus barris

Dos centres nous obren les seves portes aquest curs i cinc més renovaran per a l'any vinent

undefined37219172 institut viladomat bertran180907181145

undefined37219172 institut viladomat bertran180907181145

3
Es llegeix en minuts
Carmen Jané

Els canvis de domicili a Barcelona, en bona part per la mobilitat deguda a la volatilitat del mercat immobiliari i la gentrificació, dificulten també la planificació del curs escolar, admeten els responsables del Consorci d’Educació de Barcelona, que han vist com aquest curs se sumen 1.775 nous alumnes als 179.840 que componen la població escolar barcelonina.

“Barcelona pràcticament ha estabilitzat la població escolar en conjunt, però hi ha molta mobilitat interna pels canvis de domicili. Hi ha 627 alumnes que canvien de centre i que ja estaven empadronats a Barcelona i uns 2.821 més que venen de fora de la ciutat, la majoria de l’estranger. Però també n’hi ha 531 que deixen Barcelona i 454 que van demanar el canvi durant el curs, quan ja estaven empadronats a la ciutat. Això dificulta la planificació de places en els centres escolars perquè són imprevisibles”, admetia aquest divendres Josep Gonzàlez-Cambray, president de l’organisme en el qual participen Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona.

Entre els “imprevisibles” hi ha els 107 alumnes de P3 que aquest any estrenaran places públiques d’última hora (els anomenats “bolets”) que les administracions han hagut d’improvisar davant l’augment imprevist de places “de proximitat”, perquè les famílies s’han negat a portar-los a altres barris o a places concertades. Aquest any, a Sant Martí, Sant Andreu, Nou Barris i, curiosament, a l’Eixample és on més augmenta la demanda d’escolarització, sobretot a secundària. També hi ha hagut més demanda d’escola pública a l’Eixample, Gràcia i les Corts, barris tradicionalment amb més sol·licituds de concertada. I a Ciutat Vella i Sarrià-Sant Gervasi es perden alumnes.

Més alumnes a secundària

En general, la població escolar barcelonina segueix aquest any la tònica catalana i augmenta menys a primària (675 alumnes més) que a secundària (1.209 alumnes més).

Pel que fa als centres, a Barcelona s’estrenen dos centres completament nous, l’institut 22@ amb tres línies d’ESO,l’escola Auditori, amb dues línies de P3 il’institut Viladomat, fins ara en barracons, inaugura un nou edifici a l’Eixample, a més de l’Institut Tecnològic d’FP. Són part dels 413 centres d’ensenyaments obligatoris, entre els quals cinc instituts escola i dos centres integrats.

Alguns centres encara conviuran amb obres durant un temps, com l’escola Auditori, que comença el curs amb mòduls prefabricats almenys fins a finals de mes. D’altres, com l’escola La Maquinista, Ignasi Iglèsias o La Mar Bella, duraran més temps perquè són obres més complexes, que inclouen la renovació completa dels edificis. Són part de les 72 actuacions previstes a la ciutat, que han suposat una inversió de més de 57 milions d’euros, segons van explicar.

Els responsables municipals d’educació també han destacat que s’obre un nou centre d’educació especial, el cinquè, i sis nous suports intensius per a educació inclusiva en d’altres tants centres de la ciutat. També s’ha aconseguit repartir una mica més els alumnes amb “necessitats educatives especials” (NEE, en l’argot administratiu) amb la concertada, de manera que aquest curs, el 68,7% acudirà a l’escola pública però el 31,3% a l’escola concertada, davant el 22,3% que ho va fer el curs passat.

Notícies relacionades

La innovació educativa també guanya terreny a la ciutat, segons expliquen els seus responsables, amb 230 centres (166 públics i 64 de concertats), que ja formen part de les Xarxes pel Canvi, i 71 centres han renovat el projecte de centre i han canviat la direcció. I augmenten els programes de mentoria per impulsar la innovació a les aules.

 

Oposicions municipals per contractar més indefinits

<span style="font-size: 1.6rem;">Barcelona tindrà 121 professors nous, amb perfils més especialitzats, i l’ajuntament convocarà oposicions perquè aconsegueixin plaça 300 professors que fins ara estaven en règim d’interinitat, i per tant, temporals, a més de 98 administratius i 28 professionals de recolzament docent. La convocatòria de places públiques farà que la plantilla municipal fixa assoleixi el 70% del total, va explicar el comissionat d’Educació de Barcelona, Miquel Àngel Essomba.</span>