EL PROBLEMA DE LA VIVENDA

Els pisos compartits segueixen l'escalada de preus a Barcelona

zentauroepp40106484 vivienda compartir piso180824155415

zentauroepp40106484 vivienda compartir piso180824155415 / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Buscar habitació per viure en un pis compartit a Barcelona –sense ús turístic– s’ha convertit també en un malson per a milers d’estudiants i persones que no es poden permetre una vivenda completa. Els últims informes situen els preus mitjans de la ciutat en 434 euros (Uniplaces) i 429 euros (idealista.com) al mes. Així, continua l’escalada de preus, tot i que en aquest últim portal immobiliari l’augment de preus és mínim.

En qualsevol cas, la capital catalana té el trist honor de ser la ciutat més cara de l’estat per compartir sostre. Una pràctica amb una oferta creixent entre propietaris que prefereixen llogar per habitacions per millorar la rendibilitat total i llogaters que relloguen una part del pis per quadrar els seus comptes. Malgrat tot, la demanda continua augmentant, també alimentada pels molts estudiants que arriben a la ciutat i pels joves que per emancipar-se no tenen més opció que aquesta via.

El recent informed’idealista.com sobre això destaca que les habitacions en pisos compartits pugen de preu a tot Espanya (un 7%) l’últim any. Amb la particularitat que aquest portal ja ha constatat una caiguda del 3,4% en els lloguers de vivendes, que no s’ha encomanat al lloguer parcial d’habitacions. La mitjana d’edat dels qui comparteixen pis a la ciutat és de 31 anys.

Més barat fora de BCN

Notícies relacionades

L’informe d’Uniplaces, que centra el seu mercat en els estudiants, tant universitaris com de postgrau, assenyala que la demanda d’aquests està encapçalada per l’Esquerra de l’Eixample (484 euros de mitjana) i el barri Gòtic (513 euros). També és alta a Sants, a 426 euros.  És sorprenent que el Raval només suma el 5% de les sol·licituds, però amb un preu mitjà de 527 euros. Els qui no estan disposats a pagar tant trien l’Hospitalet, on s’acosta als 330 euros.

Qui es posi a buscar avui per al setembre (data de gran demanda per l’inici de curs), s’haurà d’armar de valor. Així, dels més de 4.800 pisos per compartir oferts aidealista.com, la meitat tenen les habitacions per sobre dels 450 euros. Malgrat que la majoria dels candidats busquen un preu per sota. Les més econòmiques solen ser de dimensions minúscules i sense llum natural. Per no parlar dels requisits o exigències que han de complir els nous llogaters.