COMPAREIXENÇA

Colau demana a Sánchez que apropi a Catalunya els empresonats pel procés

Reclama la seva llibertat i demana al nou Govern alleujar la seva situació mentre continuïn a la presó

Es felicita per la sortida de l'Executiu de Rajoy i insta a aprofitar la nova etapa que s'obre

zentauroepp43570212 graf780 madrid espa a 01 06 2018 la alcaldesa de barcel180601085656 / Emilio Naranjo

zentauroepp43570212 graf780  madrid  espa a   01 06 2018  la alcaldesa de barcel180601085656
jcarbo43620468 colau pissarello180605135111

/

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat aquest dimarts al president del Govern, Pedro Sánchez, que afronti "un tema concret que ha de ser resolt i que és prioritari: el dels líders socials i polítics que són a la presó i no que no haurien de ser-hi". Colau ha afirmat que en vista que només un jutge pot prendre la decisió que els exconsellersJordi Sànchez i Jordi Cuixart i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell siguin posats en llibertat, el Govern "pot fer el màxim perquè siguin apropats a Catalunya a través dels mecanismes dels quals disposa, com ara la fiscalia o canvis legislatius." "Una cosa és discrepar, però tenir adversaris polítics a la presó fa que ens allunyem de la normalitat", ha dit l’alcaldessa.

Colau ha formulat la seva crida en una compareixença en la qual ha comentat la formació del Govern de Sánchez i del del president de la Generalitat, Quim Torra. En el cas del primer, l’alcaldessa ha celebrat la caiguda de l’Executiu de Mariano Rajoy i ha afirmat que els últims dies han obert "un escenari d’esperança" que s’ha aprofitar.

Ha recordat que els comuns han optat des de fa temps per un diàleg que creu que ha sigut decisiu: "Vull posar de relleu que tant la ciutat com l’ajuntament en els moments més difícils hem defensat que s’havia de dialogar i renunciar a les posicions extremes. Ens han dit equidistants, ingenus. S’ha demostrat que el diàleg era possible. S’obre una nova etapa i no podem perdre aquesta oportunitat. Hem patit moltíssim i hem de deixar les posicions partidistes de costat".

Colau no ha entrat en el nomenament dels nous ministres, i ha admès que hi ha una ala del PSOE, la que ha buscat acords amb el PP, de la qual és més lluny. Algun membre del govern municipal ja s’ha expressat en termes més explícits sobre això. El tinent d’alcalde Jaume Asens es mostrava pessimista dilluns en un missatge en una xarxa social al·ludint al’elecció de Josep Borrell com a ministre d’Afers Exteriors i al pacte del PSC que pot descavalcar l’actual govern municipal de Badalona: "Els primers missatges que llança el PSOE dificulten el desbloqueig".

Regular els lloguers

Notícies relacionades

L’alcaldessaha repassat les qüestions que l’ajuntament vol abordar amb el Govern central i el català.La vivenda encapçala la llista: el consistori espera una aportació econòmica més gran dels dos exectutius i persegueix unareforma legislativa que limiti l’increment dels lloguers i ampliï la durada dels contractes de tres a cinc anys.

També vol parlar de finançament del transport públic amb l’Estat, de l’escola infantil i de l’acollida de refugiats per part de Barcelona, que no es va arribar a materialitzar en relació amb les quotes previstes per la UE. A final de mes, ha recordat, està previst un ple extraordinari que inicialment es va preveure per centrar-se en el que es vol reclamar al nou Govern català i que ara pot dedicar-se també a què s’espera del nou Executiu central.