VANDALISME

Vídeo | Un grup de grafiters pinta i apedrega un comboi del metro a la plaça Catalunya

Els responsables dels fets van aturar un comboi que es retirava a les cotxeres a les 2.15 de la matinada de divendres

3
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS

Un grupd'una vintena de grafiters han aturat, han pintat i han apedregat un comboi de la línia 3 del metro en plena estació de plaça de Catalunya la matinada d'aquest divendres, a les 2.50 hores. Segons fonts de TMB, després de l'arribada dels serveis de seguretat els vàndals han reaccionat tirant pedres de balast, una de les quals ha trencat els vidres de la cabina del conductor. En els vídeos gravats des de l'interior dels vagons pel personal del metro es pot veure com els grafiters llancen pedres mentre corren per les vies i els treballadors, que estan dins del vagó, quan aquest rep els impactes, els diuen: "Esteu bojos".

La companyia afirma que s'han produït "danys materials, però no personals", i que és un incident similar als que s'han produït en altres ocasions, en què un "grup organitzat" (en les imatges es pot observar com molts actuen emmascarats) atura un comboi, impedeix que avanci i procedeix a bombardejar-lo amb pintades. 

Els grafiters han reaccionat llançant pedres de balast recollides a les vies quan "han vist moviment". A Twitter han circulat diverses imatges dels fets, en què es protesta, a més, per les situacions d'inseguretat que han de patir el personal del metro. El "vagó escombra" portava treballadors que acabaven la jornada laboral.

Malgrat que l'estació ja estava tancada a aquella hora, els vàndals hi han entrat i han fugit sense que es produís cap detenció. Hores després dels fets, la Guàrdia Urbana ha respost a aquest diari que encara no tenia constància que n'hi hagués hagut. 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha escrit en el seu compte de Twitter: "Aquestes agressions són inacceptables. Tot el suport a les treballadores i treballadors del metro de Barcelona, un servei públic essencial de la ciutat". El portaveu municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, li ha reclamat que actués contra els autors i Jordi Coronas (ERC) ha replicat ràpidament a l'alcaldessa. 

Notícies relacionades

Aquestes són les imatges que han compartit a les xarxes els treballadors afectats: 

Els danys durant el 2017 En els últims mesos, els treballadors del metro han alertat de la creixent agressivitat del vandalisme i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha destacat també el perjudici econòmic que produeix. Tenint en compte només el 2017 es van produir "intrusions" en què es van fer malbé 531 combois, que van obligar a eliminar grafitis de fins a 1.300 vagons. L'estimació del cost de la neteja d'aquests arriba als 10 milions d'euros, "una quantitat que es podria dedicar a millorar el servei", ha destacat en diverses ocasions la presidenta de TMB, Mercedes Vidal.