ASSETJAMENT IMMOBILIARI

Resistència numantina a Entença, 151

L'edifici ha canviat de propietari tres vegades des del maig

Els veïns han creat un fons de solidaritat per costejar advocats i els girs postals

zentauroepp41660052 entena entenza180118191737

zentauroepp41660052 entena entenza180118191737

3
Es llegeix en minuts
Teresa Pérez

Els veïns d’Entença, 151 van acabar l’any passat de la mateixa manera que han començat aquest 2018: resistint. Des que es va fer oficial la data del tancament de la presó Model ells estan presos dels especuladors perquè ja no hi ha hagut manera que els renovessin els contractes de lloguer. No hi ha setmana que no tinguin un ensurt immobiliari. Primer, la família propietària de l’edifici el va vendre a un fons voltor, el nom ja ho diu tot. Un cop aquest postor va haver obtingut la plusvàlua desitjada, el 10 de novembre passat l’immoble va canviar de mans i el va adquirir la Societat Immobiliària de Barcelona L’Abeille, SL, segons consta al Registre de la Propietat, per 1,8 milions d’euros. «En cada operació, l’inversor només abona el 10% en concepte de paga i senyal i després el ven. El negoci és rodó», comenten els últims resistents.

 

Els veïns, en canvi, han hagut de crear una caixa de resistència per pagar a l’advocat que protegeix els seus drets. A més, com que el propietari de l’edifici «es nega a cobrar-los», denuncien, han d’enviar cada mes el lloguer per gir postal i els costa 30 euros per pis.

Els llogaters d’Entença, 151 han demanat ajuda a l’Ajuntament de Barcelona perquè «trenqui la cadena d’especuladors que passen l’immoble de mà en mà per guanyar diners mentre la gent es queda al carrer», han afirmat els afectats. Els veïns fins i tot han proposat al consistori que els concedeixi un lloguer social a canvi d’abonar ells la paga i senyal que va dipositar la societat L’Abeille al comprar l’edifici.

«Goril·les» a mitjanit

Aquest diari ha intentat, sense èxit, contactar amb la propietat. En una de les seves seus es van treure la responsabilitat de sobre i l’advocat no va tornar la trucada. Els afectats van fer ahir un escrache a la seu del carrer de València per denunciar la seva situació i hi va haver moments de tensió entre veïns, Mossos i Guàrdia Urbana.

escrache moments de tensió Les famílies no se’n saben avenir. L’immoble ha canviat tres vegades de propietaris, però els guardaespatlles segueixen sent els mateixos. «Com que tenen experiència en com es buida un edifici els han renovat els contractes», afirma un inquilí amb sorna tot i la poca gràcia que li fa la situació.

Les víctimes del setge no s’atreveixen ni a donar les seves inicials perquè tenen l’ensurt ficat al cos oloren la por quan un cop per setmana, i sempre a mitjanit, passa un guàrdia de seguretat, ells en diuen «goril·les», amb una llanterna, perquè no hi ha llum a l’escala, per comprovar que no s’ha colat ningú als pisos buits de l’edifici. Als últims sensesostre que ho van intentar els van desallotjar sense miraments. Va ser l’estiu passat.

Ahir, va visitar l’immoble una comissió municipal i els veïns van demanar auxili. Van començar per sol·licitar un telèfon d’emergència per demanar ajuda quan es presentin els guàrdies de seguretat. Els afectats han denunciat les males maneres i «els insults masclistes i xenòfobs», així com l’alegria amb què van llençar els béns que hi havia al terrat i la bugada estesa al sol.

Notícies relacionades

Dels 12 pisos, quatre són buits. Primer es van tapiar amb planxes metàl·liques que ara han substituït per alarmes. Des del maig, cada vegada que venç un contracte, no triga a arribar el burofax alertant que no renoven el lloguer.

A finals d’any, només quedarà el veí del primer amb contracte indefinit però que tem tant quedar-se com la resta de llogaters marxar. El dia a dia és descoratjador. L’escala la netegen ells, tot i que, expliquen, els cobren 20 euros al mes per això. Les bombetes les canvien ells, la barana està enganxada amb cinta aïllant i algú diu que ha vist rates al vàter de la porteria ara deshabitada.