EL COSTAT OCULT D'UN RACÓ DE LA PERIFÈRIA BARCELONINA
La cara més almodovariana de la 'Trini'
Als seus 18 anys, Dani Ruiz, artista total enamorat del seu barri, és un dels dinamitzadors de la vida associativa
Ha treballat amb el carrosser major de Barcelona en els nous dissenys per a la cavalcada de la Trinitat Vella

jcarbo41437123 dani ruiz171230164102 /
Amb uns quants minuts de passejada al seu costat pel carrer n’hi ha prou per confirmar que quan Dani Ruiz explica amb desimboltura que «es mou molt pel barri», no menteix. El Dani, «el nen dels Ruiz» –la seva família ha regentat durant anys un conegut comerç al barri– és el príncep de la Trinitat Vella. Té només 18 anys. Vinculat al teixit associatiu de la Trini des que té ús de raó, les senyores grans del barri –grans als seus joveníssims ulls– el coneixen també com «el nen de flamenc». Des de molt petit era l’únic home en el grup de flamenc del centre cívic.
«Pot sonar una mica almodovarià, però llavors, en el flamenc, totes les senyores em mimaven, i crear ja de gran el grup de teatre per a elles va ser per a mi una manera de tornar-los tot aquell afecte», explica el jove fundador de la companyia Señoras Bien, formada per aquelles senyores de la Trini de les quals Ruiz està enamorat.
Per no abandonar el to almodovarià, la seva primera obra, estrenada el maig de l’any passat a l’Espai Escènic Entre Candilejas, és una versió lliure de La Casa de Bernarda Alba. La van titular El coño de la Bernarda i reinterpreta el clàssic de García Lorca des de la perspectiva de cinc recluses de la presó de la Trinitat durant els intensos anys 80. «El grup de teatre és una teràpia per a totes», assenyala el jove dramaturg, que firma l’adaptació juntament amb la seva parella, Maria Martínez, a qui han adoptat al barri.
"La Trini és total"
El Dani, que estima tant les senyores bé del seu barri com el seu barri, no comprèn el recel que encara avui tenen alguns dels seus veïns a explicar que són de la Trini. «Encara hi ha gent que diu que viu a Sant Andreu, el districte, per no dir que viu a la Trinitat Vella, i no ho entenc, ¡si la Trini ho peta!», sentencia. «Mai es parla de nosaltres si no és per la presó o per algun embolic de drogues, però aquí tenim una vida associativa i cultural molt rica. Tenim un Carnaval que no surt enlloc però és la bomba, i projectes de referència com l’associació teatral La Jarra Azul, per no parlar del Tú sí que vales que es munta cada any a la plaça on van centenars de persones», reivindica el jove, sense deixar de recordar que els germans Bayona també són fills del barri.

Dani Ruiz davant la casa de la seva àvia, a la Trinitat Vella. /
Però aquests dies el Dani és notícia per una altra història, a la qual ha arribat, òbviament, per la seva implicació en tots aquests àmbits. Fa uns mesos que treballa colze amb colze amb el reconegut escenògraf José Menchero, carrosser major de la ciutat, responsable artístic de la cavalcada de Barcelona, en les noves carrosses per a ses majestats a la Trinitat. «Les carrosses ja tenen 20 anys i s’havien de canviar, i dins del Pla de Barris va sortir la idea de renovar-les. Ho estem fent a través d’un procés participatiu amb els veïns i les entitats», assenyala Ruiz.
«El fet que l’encarregat sigui Menchero és una bona oportunitat per al barri; com ho és per a mi poder treballar amb ell», prossegueix eljove, que a més a més d’escriure, dirigir, actuar i ballar (és una de les estrelles del Tú sí que vales local), també dibuixa (prepara exposi-
ció) i participa en la colla gegantera. «Per a mi, que ens hagin posat un escenari de la Mercè fix al barri ha sigut un primer pas perquè la resta de la ciutat es fixi en nosaltres –reflexiona–, i ara això de Menchero també pot ajudar a projectar la nostra cavalcada. A veure».
Referèndum vinculant
Notícies relacionadesAmb les idees recollides en diverses sessions de treball al barri han elaborat tres dissenys. Un de més clàssic, un altre de futurista i un últim «en pla pop art». «El tema que ens ha inspirat és el viatge dels Reis Mags des de l’Orient fins a la Trinitat Vella».
La tarda de la cavalcada, a la plaça, tres plafons grans van mostrar les tres propostes realitzades, que han batejat amb els títols de Sàhara, Cusco i Antàrtida. La setmana que ve s’instal·larà una urna al centre cívic, en la qual els veïns podran votar pel disseny que més els hagi agradat. I amb la proposta elegida començaran a treballar en les futures carrosses. L’objectiu és que estiguin a punt per rebre Melcior, Gaspar i Baltasar en la cavalcada del 2019.
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- La consellera de Salut, en contra d’ampliar el Prat
- FUTBOL Mor Diogo Jota, el davanter del Liverpool, en un accident de trànsit
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Alejandro Valverde: "Pogacar és el candidat a la victòria, però no ho tindrà fàcil amb Vingegaard"
- Despullar un sant
- ¿Violència gratuïta o esport noble?