Soci ocasional

El PDECat pacta les ordenances funeràries amb Colau

L'acord suposa blindar la gratuïtat dels enterraments per a barcelonins sense recursos

Els exconvergents mantenen la seva oposició al projecte d'una funerària pública

zentauroepp40980624 barcelona 17 11 2017 colau  trias y hereu defienden la candi171123114633

zentauroepp40980624 barcelona 17 11 2017 colau trias y hereu defienden la candi171123114633 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Una setmana després de fer fora el PSC del govern municipalde Barcelona, Ada Colau ha trobat un nou soci, encara que sigui ocasional. El Grup Demòcrata, el PDECat al consistori, el rival principal de l'alcaldessa, ha anunciat aquest dijous un acord amb Barcelona en Comú sobre els serveis funeraris. Colau intenta des de fa temps obtenir suports per a la creació d'una funerària municipal, amb què vol rebaixar les tarifes del sector, que el consistori xifra en una mitjana de 6.400 euros per enterrament. El sector ho rebaixa a la meitat.

La regidora del grup Demòcrata Sònia Recasens ha anunciat el pacte, que suposarà garantir la gratuïtat del servei funerari per als barcelonins sense recursos o una bonificació del cost, en funció de la seva situació de precarietat. Unes 2.000 famílies es podrien beneficiar de les noves condicions. Recasens ha explicat que el pacte amb Barcelona en Comú suposa el suport del grup de Xavier Trias a les noves ordenances de serveis funeraris i de cementiri, que es votaran aquest divendres al ple municipal.

Bonificació d'un 30%

El resultat de l'acord serà un decret que estableix les noves condicions per accedir a un enterrament de manera gratuïta. Fins ara, era necessari no disposar de béns patrimonials i estar per sota del doble del salari mínim interprofessional. Recasens ha afirmat que això deixava fora moltes famílies que no poden assumir el cost. D'ara endavant, l'indicador utilitzat serà l'indicador de renda suficient de Catalunya (IRSC), fixat pel Parlament i que per al 2017 és de 569,17 euros mensuals i 7.967,73 euros anuals.

Notícies relacionades

Qui tingui uns recursos equivalents al resultat de multiplicar l'IRSC per 0,6 comptarà amb un enterrament gratuït. Qui disposa d'ingressos iguals a l'IRSC multiplicat per un accedirà a una bonificació del 30% i només haurà d'assumir el 70% del cost. La mesura està prevista per a difunts que hagin mort a Barcelona. En cas que algú reuneixi les condicions i sigui enterrat a la capital catalana però no hi hagi mort, només podrà aconseguir la bonificació. La regidora ha subratllat que la previsió és que el decret estigui vigent de manera imminent, el gener del 2018.

Ni empresa ni venda de Mémora

Recasens ha assegurat que hi ha un “oligopoli” al sector funerari que redueix la competència, i ha afegit que ampliar-la podria contribuir a la rebaixa de tarifes, però ha advertit que el grup Demòcrata segueix sense compartir els plans de Colau de crear una empresa funerària pública i de vendre abans, perquè seria preceptiu per crear la nova societat, el 15% de Mémora que és de propietat municipal. Són punts que també es votaran al ple i que no comptaran amb el vot a favor dels exconvergents. Pel que fa a l'aprovació de les noves ordenances, prosperaran: Barcelona en Comú i el Grup Demòcrata sumen exactament els 21 regidors que marquen la majoria absoluta al plenari. A més, ERC també hi votarà a favor. Els republicans mantenen el seu rebuig a la funerària, que tornarà a morir al ple si no és retirada de l'ordre del dia, per considerar que la previsió que tingui sis sales de vetlla a penes tindria efecte en el mercat i no ajudaria a rebaixar tarifes.