La Model s'alça com el recinte més visitat del 48 H Open House

La manifestació no va restar públic al festival d'arquitectura de Barcelona, que va congregar moltes cues

Les Torres Venecianes i la Casa Sayrach es tornen a situar entre els edificis més sol·licitats

zentauroepp38794504 la modelo171022195557

zentauroepp38794504 la modelo171022195557 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

La Model, la presó centenària que va tancar portes el juny passat, ha sigut el recinte més visitat aquest cap de setmana en la vuitena edició del festival d’arquitectura de Barcelona 48 H Open House. Des d’aquest estiu i fins al 26 de novembre, el departament de Justícia organitza itineraris guiats, amb cita prèvia, pels patis, els cancells, els passadissos, el panòptic, la quarta galeria (una de les que s’ha mantingut més fidel al projecte original), el locutori i la paqueteria, però fa dies que les entrades estan esgotades. Això ha derivat en llargues cues per recórrer la presó.

En total, 3.980 persones hi han accedit aquest dissabte i diumenge, però amb la promesa de no fer fotografies dels guies, en alguns casos exfuncionaris o persones que van complir condemnes. «És una experiència interessant i també opressiva, sobretot quan entres als locutoris, on els presos rebien els seus familiars o amics a través d’un vidre molt gruixut», explica Anna López, economista, a qui li ha interessat molt el tema de la reinserció. «Han explicat que molts presos no havien treballat mai abans de ser empresonats i aquí van tenir l’oportunitat d’aprendre un ofici», diu.

L’ÈXIT DE SANT ANTONI / Els altres quatre llocs més visitats coincideixen amb els èxits de les anteriors edicions: les Torres Venecianes (2.150 persones), la Casa Sayrach (1.850), l’Antiga Fàbrica Damm (1.800) i el Recinte Modernista de Sant Pau (1.750). També destaca el Mercat de Sant Antoni, que només va obrir dissabte. En un sol dia va congregar 1.050 visitants. Si hagués format part del programa també ahir, hauria sigut un dels equipaments més exitosos.

L’organització estima que aquest any s’ha superat la xifra de 60.000 visitants, encara que fins avui no podran facilitar el recompte a causa de la gran quantitat d’edificis, palaus, fàbriques, pisos i museus oberts per a l’ocasió. Més de 200.

Notícies relacionades

El festival creix, encara que aquesta edició ha hagut de competir amb una concentració de convocatòries inusual: la manifestació de dissabte, la Festa dels Súpers (190.000 persones), el saló immobiliari Barcelona Meeting Point (34.000), la Fira d’Economia Solidària de Catalunya a la Fabra i Coats, el Mercat de Mercats a l’avinguda de la Catedral, dos dies de tallers oberts per tot Barcelona i el festival de dibuix Big Draw.

«Hem continuat trencant fronteres entre barris disfrutant de l’arquitectura. Mentre hem fet veïnat i ciutat, hem promogut l’interès pel coneixement. Hem comptat amb un alt nombre de públic entusiasta, àvid de consum cultural. Un públic molt divers, com l’arquitectura. Els visitants són un reflex de com és d’heterogènia la nostra societat: per això és tan valuosa», explica Elisenda Bonet, directora del festival.