conflicte a Ciutat Vella

Barcelona reclama més implicació d'Interior contra els narcopisos

La tinenta d'alcalde Janet Sanz exigeix al conseller Forn que assumeixi el lideratge en la lluita contra aquesta plaga del Raval

La ràpida denúncia dels veïns impedeix una nova ocupació al carrer de Sant Vicenç

zentauroepp39694939 barcelona    14 08 2017       barcelona      cacerolada habi170815210117

zentauroepp39694939 barcelona 14 08 2017 barcelona cacerolada habi170815210117 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez / Barcelona

La plaga de narcopisos que està patint el barri del Raval de Barcelona, on no cessen les ocupacions de cases on els traficants venen heroïna i faciliten un espai per al consum, va viure aquest dimarts un nou episodi. I no se sap ja quants en van. Després de les dues violacions de domicili registrades dilluns en dos apartaments del número 19 del carrer de Sant Vicenç, el mateix bloc, on ja hi ha almenys dos narcopisos, va tornar a comptabilitzar una nova entrada il·legal, aquesta vegada en una de les vivendes de la primera planta. La immediata arribada de la Guàrdia Urbana, advertida pels veïns, va permetre desallotjar en poca estona els ocupants.

El fenomen avança sense que, de moment, cap Administració hi hagi intervingut de manera efectiva, més enllà de les accions de la Urbana per realitzar els desallotjaments, denuncien els veïns del barri, que reclamen mesures urgents. De moment, només ha parlat l'ajuntament. Ho ha fet aquest dimarts la tinenta d'alcalde, Janet Sanz, per demanar més implicació de la Conselleria d’Interior i poder acabar així amb la impunitat amb què actuen les xarxes de traficants. 

Competència dels Mossos

Sanz ha recordat que aquesta (el tràfic de drogues) és una competència dels Mossos d’Esquadra, i que aquest és l'únic cos policial que pot demanar al jutge accedir als pisos per intervenir-hi. Per això ha exigit que sigui la Generalitat la que treballi per millorar els protocols d'actuació i la cobertura, i evitar que "s'enquisti la problemàtica". Sanz també ha tingut paraules d'elogi cap a la tasca que estan realitzant els veïns, que s'han organitzat per mantenir sota vigilància les cases buides i detectar, com més aviat millor, qualsevol possible ocupació.

Un peluix per terra: el truc per evitar un desallotjament

N'hi ha prou amb un indici (unes joguines, un cotxet) que indiqui la <strong>possible presència de nens a l'interior d'una vivenda</strong> perquè les forces de seguretat descartin un desallotjament. El problema, afirmen els propietaris del Raval afectats, és que els traficants ja ho saben i es limiten a deixar un peluix a terra per evitar la intervenció policial.

Les vivendes buides

La també responsable d'Urbanisme ha destacat l'esforç del consistori per aconseguir que no hi hagi pisos buits a Ciutat Vella i garantir que els veïns no siguin expulsats del districte. Els que encara resideixen a la zona no deixen de denunciar que estan sent víctimes de l'especulació immobiliària liderada per empreses d'inversió. Les cases que queden buides, i al Raval n'hi ha desenes, són pastura immediata dels camells. 

Agents de la Guàrdia Urbana intervenen en el desallotjament de dos narcopisos al Raval. / JORDI COTRINA

Notícies relacionades

A l'estiu, a sobre, amb les vacances, el fenomen s'ha accelerat. Les comunitats de veïns estan enviant circulars a tots els propietaris perquè, en la mesura que sigui possible, vagin passant pels seus pisos per assegurar-se que està tot en ordre. Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana calculen que en els últims temps han detectat més de mig centenar d'aquests narcopisos.

Sanz ha recordat que l'Agència de Salut Pública de Barcelona no ha detectat un augment del consum d'heroïna, si bé segueixen existint «borses de consum» en determinades zones, i una és el Raval. Sí que ha augmentat, contràriament, el consum d'altres tipus de drogues.