Entença, 151: un edifici amenaçat

Quatre dels 10 inquilins han sigut avisats que no se¿ls renovarà el contracte

El tancament de la presó Model ha disparat la cobdícia immobiliària a la zona

zentauroepp38663989 entena desalojo170529181102

zentauroepp38663989 entena desalojo170529181102 / RICARD FADRIQUE

3
Es llegeix en minuts
TERESA PÉREZ / BARCELONA

Encara no ha sortit per la porta l’últim pres de la presó Model de Barcelona i ja han desembarcat al barri els grups inversors disposats a clavar una bona mossegada al llaminer pastís immobiliari que ofereix la Nova Esquerra de l’Eixample. Els veïns del carrer d’Entença número 151 han reflectit la seva angoixa en les pancartes penjades a la façana de l’edifici, construït el 1936.

Les 12 vivendes, llevat els dos pisos de la planta quarta on els inquilins van abandonar voluntàriament l’immoble, han penjat teles blanques als balcons per alertar els vianants amb lemes com «No som bitxos. Som persones», «Ens volen fer fora» o «Dret a la vivenda, no a l’especulació». Les pancartes pretenen visibilitzar l’especulació immobiliària que ha irromput en aquesta zona després de l’anunciat tancament de la presó previst per al pròxim 8 de juny.

Dels nou pisos que estan actualment ocupats, quatre ja han rebut un burofax notificant-los que no els renovaran el contracte i que han d’abandonar la vivenda quan els arribi el  venciment. El primer, el 3 d’agost i, després, els altres tres. «La resta anirem al darrere a mesura que s’acabin els contractes», apunten. El primer burofax va arribar, expliquen els afectats, només una setmana després que es conegués la data del tancament oficial de la presó. Dues de les víctimes immobiliàries s’han posat malaltes.

NOU NENS

De tots els arrendataris, tan sols n’hi ha un amb contracte de renda antiga, però té por que al quedar-se sol a l’edifici li acabin fent «la vida impossible». Una altra de les persones que ha rebut un burofax fa 18 anys que viu a l’edifici del carrer d’Entença, 151. Llevat d’un veí, tots són immigrants i la majoria tenen rendes baixes. A l’edifici viuen nou nens escolaritzats als col·legis de la zona. «La seva vida està al barri, si ens n’anem és com si emigressin», assenyalen. «Estic aterrit –afirma un pare de família–, les meves filles són d’aquest barri. Sempre hem viscut aquí».

La casa no té ascensor i els veïns denuncien que hi ha «humitats, esquerdes i formigues». Molts inquilins han reformat el pis «perquè era impossible viure en les condicions en  què el van llogar». El bloc té a més de 12 pisos dos locals.

Els veïns han format una pinya i s’han mobilitzat. Ahir es van reunir, per segona vegada, amb representants de l’Oficina de la Vivenda de l’Eixample perquè intervingui en el conflicte. Els afectats volen convertir el seu cas en un nou Leiva, 37, l’edifici del barri d’Hostafrancs, al districte de Sants-Montjuïc, que l’Ajuntament de Barcelona va anunciar divendres passat que havia comprat per impedir l’expulsió de la gent.

Miguel Ángel Ruiz, administrador de l’edifici propietat de les germanes Galofré, ha reconegut que «estan negociant la venda a Renta Corporación, però que l’operació no s’ha tancat». Aquest responsable ha assegurat que s’estan «fent gestions» amb els veïns i avisant que a les famílies que les venç el contracte «no se’ls renovarà». I afegeix: «Els altres segueixen». No obstant, no aclareix si als veïns que tenen contracte vigent se’ls ampliarà. 

Els inquilins no volen facilitar els seus noms per temor a represàlies, perquè no només tenen por, senten «pànic» i no saben on anar, reconeixen. Un d’ells va viure un desnonament en la seva anterior vivenda, d’aquell desallotjament encara està pagant les conseqüències econòmiques i de salut. Els afectats per la voracitat immobiliària que pateix la zona han buscat pisos pels voltants, però no n’hi ha cap de menys de 1.000 euros i els resulta impossible pagar aquesta renda pels seus salaris baixos.

Notícies relacionades

Gairebé cada dia l’escala és un pujar i baixar de gent que especula amb les possibilitats d’inversió que ofereix l’immoble sense ascensor. «Fa poc van venir uns russos per veure si el compraven. La pressió és constant», puntualitzen.

Un dels pisos de la quarta planta, buits des que els antics ocupants se’n van anar voluntàriament, està a la venda en un portal immobiliari. El preu és de 260.000 euros per 65 metres quadrats i la cuina s’ha de reformar. Per atraure els inversors, l’immoble s’anuncia així: «A prop de l’estació de Sants i de l’actual presó Model que està previst tancar el 2018 per crear nous usos entre els quals figuren equipaments com ara guarderia, residència d’avis, centre per a gent jove i zones verdes». La desaparició de la presó s’utilitza com a reclam per atraure futurs inversors.